HUIZENMARKT

Op deze vijf plekken in de regio worden nieuwe (starters)woningen voor minder dan 250.000 euro gebouwd

Nieuwe Haven in Streefkerk / Blom in Klaaswaal
Nieuwe Haven in Streefkerk / Blom in Klaaswaal © Blokland Bouwpartners / Novaform Vastgoedontwikkelaars
Een gemiddelde nieuwbouwwoning kost maar liefst 496 duizend euro. Een bedrag dat zeker niet voor iedereen haalbaar is. Toch worden er wel degelijk nieuwwoningen gebouwd zonder zo'n stevig prijskaartje. Wij zetten vijf nieuwe projecten met 'betaalbare' huizen onder de 250 duizend euro in de regio Rijnmond op een rijtje. "Op deze woningen zit weinig marge."
Er is een kentering gaande op de huizenmarkt. Het aantal woningaankopen daalt en er staan meer woningen te koop. De verkoop aan starters is het enige segment dat stijgt. Maar het is een flinke puzzel om dat soort woningen te bouwen, zeggen ontwikkelaars. Dat kan bijna niet zonder de verkoop van exclusievere woningen. Ontwikkelaar Stacy van den Brink: "Je moet een goede mix hebben met duurdere woningen. Dan is het een haalbaar om betaalbare starterswoningen te bouwen. Op deze woningen zit weinig marge."
De nieuwbouwmarkt is in een jaar tijd omgeslagen ziet de NVM. In het derde kwartaal van 2022 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Makelaars zien dat de gestegen hypotheekrente daarin een rol speelt. De leencapaciteit gaat naar beneden.
De prijzen van de starterswoningen uit dit artikel liggen rond de 250 duizend euro. Een bedrag dat met de huidige rentestanden vaak alleen haalbaar is voor stellen, of als je zelf geld meeneemt.
Bij deze vijf projecten worden er huizen voor starters gebouwd:

Nieuwe Haven

Wat: appartement met zicht op rivier de Lek. Botenliefhebbers kunnen er een ligplaats bij huren.
Waar: Streefkerk (Molenlanden)
Prijs: 245 duizend euro v.o.n.
Project Nieuwe Haven in Streefkerk
Project Nieuwe Haven in Streefkerk © Blokland Bouwpartners / Jachthaven Liesveld
Een project voor waterliefhebbers in Streefkerk. De appartementen staan hoog op de dijk langs rivier de lek. Ze zijn 47m2 en hebben zicht op het water. De woningen hebben zonnepanelen, driedubbele beglazing en een eigen parkeerplaats in de verzonken stallingsgarage. De toekomstige eigenaren kunnen een ligplaats voor hun boot huren bij Jachthaven Liesveld.
Ontwikkelaar Gerard Kentie is trots op de starterswoningen in het project. "We waren eerst niet van plan om starterswoningen te bouwen. De gemeente Molenlanden vroeg ons hier toch naar te kijken. Ze vinden het heel belangrijk dat er huizen voor jongeren gebouwd worden." Uiteindelijk is het samen met de gemeente gelukt om de huizen op een rendabele manier te bouwen. Door bijvoorbeeld minder eisen te stellen aan het aantal parkeerplaatsen. "We hebben al enthousiaste reacties van jongeren die nog thuiswonen. Maar ook ouderen tonen interesse voor compacte woningen."
Nieuwbouwproject Nieuwe Haven in Streefkerk
Nieuwbouwproject Nieuwe Haven in Streefkerk © Projectontwikkelaar

Blom

Wat: energieneutrale benedenwoningen in een groen tuindorp
Waar: Klaaswaal (Hoeksche Waard)
Prijs: circa 240 duizend euro v.o.n.
De boven- en benedenwoningen in een groene buurt
De boven- en benedenwoningen in een groene buurt © Gebr. Hooghwerff en Novaform
Dit nieuwe wijkje in Klaaswaal krijgt een groen en dorps karakter. Duurzaamheid speelt een grote rol in het project. De starterswoningen zijn energieneutraal, gasloos en hebben zonnepanelen. Als het regent loopt het water van de regenpijpen naar Wadi's - groene greppels- in de wijk. "Het wordt heel erg groen", vertelt ontwikkelaar Stacy van den Brink.
De gemeente Hoeksche Waard stimuleert ontwikkelaars ook om betaalbare woningen te bouwen. In dit project is dat gelukt. "Dat is lastig en ook alleen mogelijk met een goede mix met ook duurdere woningen", legt Stacy uit. "Tenzij de grond heel betaalbaar wordt aangeboden, maar dat is vaak niet het geval."
De benedenwoningen zijn ongeveer 57m2 groot. De woningen worden compleet met sanitair opgeleverd. Alleen de keuken zit er nog niet in. De ontwikkelaar verwacht veel animo uit het dorp en uit de Hoeksche Waard. "Er is weinig gebouwd hier in de afgelopen tijd. Mensen zitten hier echt op te wachten."
De woonkamer van de benedenwoning
De woonkamer van de benedenwoning © Gebr. Hooghwerff en Novaform

Dyckstede

Wat: 2/1 kap woningen met zonnepanelen op een soort 'boerenerf'
Waar: Barendrecht
Prijs: 249.500 euro v.o.n.
Starterswoning met terras
Starterswoning met terras © Atta Makelaars
Een klein en groen bouwproject op een door water omringd erf in Barendrecht. Op het erf worden twee starterswoningen van 63m2 gebouwd. De duurzame huizen met energielabel A hebben zonnepanelen op het dak en een eigen privéterras van 13m2. De woonkamer en keuken bevinden zich op de begane grond en de slaapkamer en badkamer op de verdieping. Het project is met een 'boererf-gedachte' opgezet met bomen en parkeerplaatsen voor de 14 woningen van 'Dyckstede'.
Het project wordt gebouwd op het erf van een boerenfamilie. Zij bewonen het oude voorhuis. Het is een bijzonder project, ook voor ontwikkelaar Joost de Vos. "We hebben echt de stijl van het boerenerf behouden. Alle voordeuren komen uit op een gezamenlijk plein en tussen de woningen heb je ruimte voor een moestuin en bloemperkjes." In het plan waren oorspronkelijk geen starterswoningen opgenomen. "Het vorige gemeentebestuur was vooral voorstander van het bouwen van grote woningen. Het nieuwe college vindt het belangrijk dat er ook aan starters gedacht wordt." Joost ging terug naar de tekentafel en nu zitten er twee huizen onder de 250 duizend euro bij.
Voor die woningen is veel belangstelling, merkt de ontwikkelaar. In samenspraak met de gemeente hebben Barendrechters voorrang bij de koop van de woningen.
14 nieuwbouwwoningen aan de Middeldijk met collectief groen terrein
14 nieuwbouwwoningen aan de Middeldijk met collectief groen terrein © Atta Makelaars

Princessehof

Wat: startersappartementen vlakbij het centrum
Waar: Puttershoek (Hoeksche Waard)
Prijs: 245 duizend euro v.o.n.
Startersappartementen op de kopse kant van de rijwoningen
Startersappartementen op de kopse kant van de rijwoningen © Delta NVM Makelaars
Dicht bij de Oude Maas en de historische haven van Puttershoek worden zes starterswoningen gebouwd. Al deze appartementen zijn gasloos en hebben een grond gebonden warmtepomp en zonnepanelen. De starterswoningen zijn zo'n 50m2 en hebben een frans balkon of tuintje. Het project is zeer divers met ook rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande woning. "Er is veel animo voor de starterswoningen", vertelt makelaar Maarten Smit.
"Eigenlijk kun je voor 245 duizend euro geen energiezuinige appartementen bouwen. De kosten zijn hoog maar met een goede mix met grotere woningen kun je het haalbaar maken." Voor de duurdere woningen is in Puttershoek ook genoeg aan animo, laat de makelaar weten. "Er is nog altijd meer interesse dan er woningen zijn."
Woonkamer van startersappartement
Woonkamer van startersappartement © Delta NVM Makelaars

De Veldspring

Wat: ruime en lichte eengezinswoningen van 108m2
Waar: Strijen (Hoeksche Waard)
Prijs: 239.400 euro v.o.n.
Woningen speciaal bedoeld voor starters op de woningmarkt
Woningen speciaal bedoeld voor starters op de woningmarkt © MarQuis makelaars / HW Wonen
In Strijen worden er negen ruime eengezinswoningen gebouwd voor starters tot 35 jaar oud. De huizen hebben drie slaapkamers, een zolderetage en een tuin. De woningen worden met de 'KoopStart-regeling' verkocht voor een lagere prijs dan de marktwaarde. "Woningcorporatie HW Wonen geeft een korting tot 30 procent. Zodat starters zich ook een woning kunnen veroorloven", legt verkopend makelaar Carsten Tieleman van MarQuis Makelaars uit. Wanneer de woning weer wordt verkocht, moet de korting worden terugbetaald met een deel van de eventuele winst. Maar als de woning in waarde daalt, wordt het verlies ook gedeeld.
"We hadden een informatieavond en er kwamen heel veel jonge mensen op af. Er is veel interesse vanuit het dorp."
De slaapverdieping van starterswoning 'Begonia'
De slaapverdieping van starterswoning 'Begonia' © MarQuis makelaars / HW Wonen
Als starter op de woningmarkt met een modaal inkomen kun je momenteel zo'n 171.000 euro lenen. Dit bij de huidige marktrente van 4,1 procent. Wie samen een inkomen heeft van 65.000 euro, kan naar schatting 304.000 euro lenen. In de regio Rijnmond kun je in bijna alle gemeenten ook een extra starterslening aanvragen voor de aanschaf van een eerste woning. Dit gaat om een bedrag van 30 duizend euro. Nieuwbouwhuizen zijn dus momenteel alleen bereikbaar voor modale starters met eigen geld of voor stellen die samen een woning kopen.