NIEUWS

Roos, Nathan en baby Noah half jaar dakloos na dodelijke woningbrand, buurt start hartverwarmende hulpactie

Nathan, Roos en Noah Stox
Nathan, Roos en Noah Stox © Rijnmond
De vier gezinnen die twee weken geleden halsoverkop hun huis uit moesten vanwege een felle brand bij een buurman, kunnen voorlopig niet terug. Het opknappen van hun woningen gaat minimaal een half jaar duren. Bij de verwoestende woningbrand aan de graaf Adolf van Nassaustraat kwam de 87-jarige buurman om het leven. Buurtgenoten en winkels in de buurt zijn een actie gestart om hun getroffen buren nieuwe spullen te geven.
Begin deze week zijn ze hun nieuwe tijdelijke huisje ingetrokken. Dankzij een oproep die in de buurt rondging op sociale media, kan het gezin Stox de komende maanden een gemeubileerd appartement huren in Rotterdam-Blijdorp. “Via via is het gegaan en met dank aan de buurt. Het is lekker dichtbij en het is heel fijn om met zijn drietjes op adem te kunnen komen”, vertelt Roos. Na de brand woonde het jonge gezin aanvankelijk bij vrienden en familie.
Op die bewuste woensdagavond stonden ze halsoverkop en in paniek op straat. De brand bij de buurman dreigde over te slaan naar een aantal andere woningen. Een buurvrouw bonkte op de deur en schreeuwde: “Roos, jullie moeten nu naar buiten met Noah. Nu, nu, nu! En daar stonden we zonder jas en spullen”, vertelt de jonge moeder. Nadat zij en haar zes maanden oude baby in veiligheid zijn gebracht, gaat Nathan nog terug om de twee katten te redden.

Hartverwarmende actie

Bijna alles zijn ze kwijtgeraakt door de brand. De babykamer is volledig verwoest. Alle kleertjes, rompertjes, boeken en speeltjes zijn verloren gegaan. Ook bijna alle meubels zijn aangetast en de rooklucht is niet meer uit kleding te krijgen.
De dag na de brand komt de buurt meteen in actie. “Hartverwarmend is het”, vertelt Nathan. Het initiatief komt van cadeauwinkel Voorlopig, gevestigd aan de overkant en net een paar dagen open. Vlak vóór opening moest er nog een hoop gebeuren en toen heeft Nathan een handje geholpen met het sjouwen van een paar zware dingen.
Inzameling van spullen voor gedupeerden van brand
“En nu kon hij ònze hulp gebruiken. Hij was zijn huis kwijtgeraakt. Het was snel besloten om wat terug te doen”, vertelt Angelique van Voorlopig. Op Instagram plaatst de winkel een oproep en daarna stromen de spullen binnen. “Het begon met heel veel babykleding voor baby Noah, daarna kwamen mensen ook met heel veel andere spullen, cadeaubonnen, kaarten en ook cash”, vertelt Angelique.
Roos en Nathan worden overstelpt met babyspullen. Noah heeft een hele nieuwe kledingkast en kan warmpjes de winter door. Ook hebben ze nieuwe speeltjes en boeken gekregen. “In het begin hadden we tranen in onze ogen van alles wat we kregen”, vertelt Nathan. Hij vindt het heel bijzonder dat in deze moeilijke tijden zoveel mensen zo gul zijn. En bijna alles komt goed van pas. “Want je hebt gewoon helemaal niets meer.”

Oorzaak brand onbekend

De oorzaak van de brand zal nooit achterhaald worden. Want justitie heeft besloten om af te zien van verder onderzoek. De brand was zo heftig dat daardoor de oorzaak waarschijnlijk niet meer te achterhalen is. Ook is het niet veilig om de woning te betreden. Omdat er geen aanleiding is om uit te gaan van een misdrijf, is de zaak gesloten. De eigenaar van de woning en de verzekeringsmaatschappij moeten nu beslissen wat er gaat gebeuren.
Een dag vóór de brand was er wel een melding van brandlucht gedaan door een medewerker van de thuiszorg die bij de 87-jarige man over de vloer kwam. Toen heeft de brandweer onderzoek gedaan maar niets vastgesteld. Wel zijn er rookmelders opgehangen.
Balkon van 87-jarige man waar hij eventjes schuilt voor de brand
Balkon van 87-jarige man waar hij eventjes schuilt voor de brand © Rijnmond

Overbuurvrouw gilt 'niet naar binnen'

De vlammen slaan uit het keukenraam en de man zoekt zijn toevlucht op het balkon. De overbuurvrouw gilt de longen uit haar lijf dat hij daar moet blijven staan en moet wachten op de brandweer. “Niet naar binnen gaan, niet naar binnen, blijf staan", schreeuwt ze. "Hij keek me wel aan maar of hij me ook hoorde, weet ik niet. Hij zag er verward uit ”, vertelt overbuurvrouw Cagla. De buurman gaat toch naar binnen, de vuurzee in. Waarschijnlijk omdat hij naar de trap naar beneden wilde. Maar helaas. “Het leek alsof hij zich zo hup in het vuur had gegooid.” Niet veel later haalt de brandweer hem levenloos uit huis. Hij was gestikt in de rook.
Roos en Nathan betreuren zijn dood en vinden het jammer dat de oorzaak altijd onbekend zal blijven. Zeker vanwege de brandmelding van de dag ervóór en omdat ze gehoord hebben dat hij zich mogelijk heeft gewarmd aan een petroleumkachel vanwege de hoge energieprijzen. Ook waren er zorgen over de vereenzaamde man met een verzamelwoede. Zijn huis stond vol met spullen. Hij had geen partner of kinderen. Wel was er contact met een zus en andere familieleden.

Zeker half jaar

De vier getroffen gezinnen hebben tijdelijk elders onderdak, maar naar huis kunnen ze voorlopig niet. Het gaat zeker een half jaar duren voordat hun huizen weer zijn opgeknapt. "Het pand van de buurman is zo goed als verwoest en daardoor zijn die van ons en onze onderburen ook niet meer veilig”, vertelt Roos. Van de experts hebben ze gehoord dat eerst duidelijk moet zijn wat er met het verwoeste pand gaat gebeuren voordat een aannemer aan de slag kan bij de andere woningen.
Dat het nog zo lang gaat duren, is slikken. Maar ze tellen hun zegeningen en zijn blij dat ze het er heelhuids vanaf hebben gebracht. “We zijn superblij met de buurt en dat we alle drie veilig zijn. Dat zeggen we elke dag tegen elkaar als we een dip hebben, dat we blij zijn dat we alle drie gezond zijn."
Roos, Nathan en Noah moeten zeker een half jaar hun huis uit