ENERGIE

Doorstoken kost deze kerk 150.000 euro en gaat daarom de komende tijd dicht: 'Een pijnlijke, maar verstandige keus'

Priester Sander Verschuur
Priester Sander Verschuur © RTV Dordrecht
De rooms-katholieke kerken in Papendrecht, Zwijndrecht en Dordrecht schrappen de komende drie maanden de zondagsdiensten. Vanaf 1 december blijft het licht en de kachel vanwege de hoge energiekosten uit. "Doorstoken kost ons ruim 150.000 euro. En dat hebben we niet," zegt priester Sander Verschuur tegen RTV Dordrecht.
De gevolgen van de hoge energierekening zijn groot. Mensen raken in verschillende problemen door de armoede. Zo gaan er een hoop kinderen zonder ontbijt of lunch naar school en nu sluiten dus drie kerken in de Drechtsteden door de hoge energieprijzen.

'De kerk is meer dan een stapeltje stenen'

"We krijgen een beetje inkomsten door de collecte, maar dat is niet bedoeld om de energierekening mee te betalen", legt Verschuur uit vanuit de Dordtse Sint Anthoniuskerk. "Die inkomsten zijn juist ook bedoeld om mooie dingen voor de gemeenschap te doen." De beslissing om de deuren van de kerk voor maanden te sluiten, was niet makkelijk. "Een kerk is voor mensen meer dan een stapeltje stenen. Het is een plek waar je de gemeenschap viert. Als dat drie maanden lang niet kan, is dat een pijnlijke maar wel verstandige keuze die we hebben moeten nemen."
Helemaal stil is het de komende tijd niet in de Dordtse kerk. Op woensdagmiddag oefent het vrouwenkoor en op woensdagavond zijn nog wel diensten. "Mensen moeten zich wel warm kleden, want het is hier nu al fris. De zondagsdiensten schrappen we tot 1 maart. Dan hopen we dat het weer warmer wordt." Met kerst kunnen de mensen wel terecht: "Dan kunnen we de dagen samen vieren. En hoe het er volgend jaar uitziet zullen we tegen die tijd bekijken."

Met elkaar de schouders eronder

Tijdens de sluiting van de Sint Anthoniuskerk in Dordrecht, de Heilig Hart-kerk in Zwijndrecht en de Onbevlekte Ontvangenis van Maria-kerk in Papendrecht kunnen de mensen terecht in de Verrezen Christus-kerk in Dordrecht, de Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand-kerk in Sliedrecht en de Nicolaaskerk in Hendrik-Ido-Ambacht. Maar ook daar moet je je goed aankleden. Daar wordt het namelijk niet warmer gestookt dan 16 graden. De priester ziet dat de vrijwilligers in de kerken wel met elkaar de schouders eronder zetten. "Dat is heel waardevol; ze zoeken elkaar op en vangen elkaar op in deze tijd."
Tijdens de kerst kunnen Rooms-katholieken wel terecht in de gesloten kerken. "Dan kunnen we de dagen samen vieren. En hoe het er volgend jaar uitziet zullen we tegen die tijd bekijken."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht