VEILIGHEID

Hondje Toos werd bruut overreden door een hardrijder, baasje René start petitie voor veiligere verkeerssituatie

René met zijn honden
René met zijn honden © RTV Lansingerland
Nietsvermoedend liep René van der Spoel met zijn hondje Toos op de Kooilaan in Bleiswijk. Een kat sprong uit de bosjes en stak de weg over, waarna Toos in de achtervolging ging. Helaas werd dit Toos fataal, omdat de naderende bestuurder van een Ford Mustang veel te hard reed en Toos over het hoofd zag. “De Kooilaan moet veiliger”, zegt een geëmotioneerde René tegen RTV Lansingerland. Het fatale ongeluk was begin juni, deze week overhandigde René een petitie aan de burgemeester, die honderden keren is ondertekend.
De onveilige situatie en de overlast op de Kooilaan in de Bleiswijkse Zoom is al jaren een doorn in het oog van de inwoners. Er wordt naar eigen zeggen al jarenlang geklaagd, maar zonder resultaat. Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd op de weg.
Kooilaan, Bleiswijk | Foto:
Kooilaan, Bleiswijk

'Het maakt me niet uit hoe, als het maar veiliger wordt'

“De Kooilaan moet veiliger”, zegt René resoluut. “Dit is een recreatiegebied, een auto is daarin te gast. Alles wat hier beweegt moet beschermd worden tegen die auto’s. Dit kan door het aanleggen van zebrapaden, of door de maximumsnelheid te verlagen. Eigenlijk maakt het mij niet uit hoe, als het maar veiliger wordt."
Hij schiet vol als hij het over zijn eigen trouwe viervoeter heeft. "Mijn hond schoot achter die kat aan, het gras, over, het asfalt over. Het zijn de spaarzame seconden per jaar dat je je hond even niet onder controle hebt omdat hij helemaal gefocust is op die kat", vertelt René aan RTV Lansingerland. "Die auto gaat er vol overheen, is geen milimeter uitgeweken en heeft niet afgeremd. Het heeft tien minuten geduurd voor hij uiteindelijk overleed. Het is nu een paar maanden geleden, maar als ik terugdenk aan het moment dat mijn hond werd overreden krijg ik nog steeds de rillingen. Het maakt mij doodziek."
Hondje Toos werd overreden, baasje René start petitie voor een veiligere verkeerssituatie

Petitie

René startte een petitie en vond gehoor bij veel omwonenden. Bijna vijfhonderd mensen ondertekenden het stuk. "Ik heb begrepen dat ze een petitie niet zomaar naast zich neer kunnen leggen en dat de politiek er mee aan de slag moet, dus dat doel is sowieso al bereikt. Maar ik hoop ook dat er echt actie op ondernomen wordt."
Namens de gemeenteraad werd de petitie in ontvangst genomen door burgemeester Pieter van de Stadt. Op de vraag wat er nu met de petitie gaat gebeuren, zegt hij: “een petitie die 474 keer is ondertekend is een heel belangrijk signaal voor de gemeenteraad. Als eerste zullen wij met de bewoners inventariseren wat er precies speelt en wat zij zien als mogelijke oplossing. Hierna kan de gemeenteraad een goede overweging maken van wat mogelijk en wenselijk is. Stappen kunnen we zeker zetten", besluit de burgemeester.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Lansingerland.