DUURZAAM

Vintagejunkie Danny Post geeft je 5 tips hoe jij op Black Friday duurzaam én goedkoop kunt shoppen

Zooi is Mooi afl 6
Zooi is Mooi afl 6 © We Made This
Black Friday: de vierde vrijdag van november, een dag waarop veel winkels strooien met hoge kortingen. Het perfecte moment om winterkleding in te slaan en alvast kerstcadeaus te shoppen. Of niet? Rijnmond vraagt ‘vintagejunkie’ Danny Post (@dannypostgowiththevlo) welke duurzame alternatieven er volgens hem zijn om dit weekend op een goedkope, leuke en makkelijke manier mooie koopjes te vinden.
“Ik vind Black Friday echt helemaal niks”, begint Danny. “Het is heel tekenend voor de tijd waarin we nu leven. Een tijd waarin we worden opgejaagd om zo veel mogelijk te kopen, kopen, kopen. Dat ons het gevoel wordt aangepraat door winkels dat we iets missen als we dat niet doen. Ik merk aan mezelf dat ik me er ook helemaal van afsluit.”
“Maar ik ben niet heilig ofzo”, gaat hij verder. “Vroeger kocht ik ook veel fast fashion. Maar nu vind ik het leuker en verstandiger om bijzondere kleren te kopen waar ik lang mee kan doen. Of om bijvoorbeeld tweedehands spullen een nieuw leven te geven." Danny geeft vijf tips hoe jij ook op een duurzame en leuke manier aan leuke spullen en kleding komt.

1. Doe mee aan Green Friday bij Het Goed kringloopwarenhuis

"Laten we simpel beginnen, een kringloopwinkel is altijd een goed alternatief. Neem bijvoorbeeld Het Goed kringloop warenhuis. Daar doen ze niet aan Black Friday, maar Green Friday: in al hun warenhuizen, dat zijn er 31, hebben ze een actie. Als je het gewicht van je winkelmandje goed raadt, neem je de inhoud gratis mee naar huis."

2. Neem je oude kleren dit weekend mee naar een swap shop of swap party

"Je hebt veel swapshops, nu ook in Rotterdam. Een swapshop is: je levert kleding in en je krijgt punten om weer andere kleding uit te zoeken. Op die manier kan je ook op een duurzamere manier omgaan met het kopen van nieuwe kleding. Er zijn ook swap parties, dat is een evenement waarop je kleding kunt ruilen met elkaar.
Dit weekend heb je bijvoorbeeld ook een vintage kilo sale van Vintage Rebel aan de Dock van Helmontstraat in Rotterdam. Daar betaal je voor je kleding per kilo. Dat is nou een mooie tegenhanger van Black Friday."

3. Daag elkaar uit om bijzondere, tweedehands cadeaus te geven met de feestdagen

"Wat ik zelf weleens heb gedaan met vriendinnen, en wat ik iedereen aanbeveel, is dat we met kerst en Sinterklaas cadeautjes aan elkaar gaven, maar dan met de voorwaarde dat het uit eigen kast moest komen of tweedehands moest zijn. We spraken dan een niet al te hoog budget af, dat maakt het namelijk nóg leuker.
We namen dan allemaal de tijd om de meest bijzondere cadeaus voor elkaar te zoeken. Je moet dan echt je best doen om iets moois te vinden, vooral vanwege het budget dat je hebt. Uiteindelijk vind ik dat toch specialer dan dat je even snel tussendoor een woonwinkel inloopt voor een cadeautje. De cadeaus die we voor elkaar vonden, waren altijd heel bijzonder."

4. Scoor een Levi's broek of wollen trui op de rommelmarkt

"De rommelmarkt blijft gewoon altijd een goede plek. De Blaakmarkt op dinsdag en zaterdag, daar ben ik eigenlijk altijd. Daar heb je zoveel mooie spullen en kleding, bijvoorbeeld na het uitruimen van een huis. Ik heb daar laatst een hele stapel mooie Levis broeken gekocht voor 2 euro per stuk.
Ook staat daar op zaterdag een kraampje met prachtige wollen truien voor een paar euro. Voor die prijs ga je in een normale winkel niet zulke mooie dingen vinden."
| Foto:
| Foto:

5. Fiets een rondje door je buurt en geef afgedankte voorwerpen een tweede leven

“Als je om je heen kijkt in je eigen buurt, vind je vaak de mooiste dingen, die zomaar op de stoep zijn neergezet. En als je er de tijd voor neemt, kun je daar vaak echt nog wel wat moois van maken. Denk bijvoorbeeld aan een lamp die kapot is. Die kan je proberen te repareren met behulp van een video op Youtube. Je ziet 'm dan voor je ogen weer tot leven komen. Geloof me, de schatten liggen op straat!
M'n vrienden en ik tippen elkaar ook vaak als er een huis wordt uitgeruimd en er veel op de stoep staat. Dan fietsen we daar naartoe en dat is zo leuk. We pikken de mooiste dingen er tussenuit. De families die het huis uitruimen vinden dat ook fijn om te zien, want het is toch lastig om dingen weg te gooien van een overleden dierbare. Wanneer iemand anders er nog iets mee kan, is dat dus alleen maar hartstikke leuk."