ZIEKTE

Dordtse Krijnie (71) heeft lymfeklierkanker en danst voor haar leven

De 71-jarige Krijnie
De 71-jarige Krijnie © RTV Dordrecht
In het Dordtse inloophuis Helanthius vinden sinds kort niet zomaar danslessen plaats. Deelnemende vrouwen willen hier door dans en beweging troost vinden of voelen wat hun lichaam nog aan kan, nadat zij de ziekte kanker van dichtbij hebben gezien, overwonnen of er nog middenin zitten. Zoals bijvoorbeeld de 71-jarige Krijnie Koppelaar, die lymfeklierkanker heeft. "Ik vind dansen heerlijk. Ik kan me uiten en ik ken geen gêne, dat scheelt."
Het Helanthius is een centrum voor 'leven met en na kanker'. Het centrum is bedoeld voor mensen die de diagnose kanker hebben gehad of bijvoorbeeld een familielid hebben met deze ziekte. In dit inloophuis kunnen mensen het gesprek met elkaar aan en worden activiteiten zoals dit 'Dansen voor je leven' georganiseerd.
Dansen is voor Krijnie onmisbaar in het leven, vertelt ze RTV Dordrecht. "Ik vind het heerlijk. Ik kan me uiten, het loskomen is zalig en ik ken geen gêne. Dat scheelt." En dat is volgens dansdocente Saskia Hanewinkel precies de bedoeling. "Mensen hebben heel veel medische behandelingen en moeten heel veel. Bij dansen mag je dat loslaten en hoef je alleen jezelf mee te brengen. Een hele relaxte vorm van in beweging zijn."

'Bewegen is belangrijk'

Het dringt misschien nog niet helemaal goed tot haar door, zegt Krijnie, maar ze heeft progressieve lymfeklierkanker. De chemo's die ze daar vorig jaar december voor onderging sloegen niet aan. Het is dus hopen op een wonder om nog zo lang mogelijk te kunnen leven. Daarom wil ze nu nog zoveel mogelijk uit het leven halen.
"Afleiden is goed, bewegen is goed en ik hoop deze manier het leven te rekken", legt ze uit. "Ik voel dat ik weer leef." Maar de 71-jarige Dordtse houdt het niet alleen bij dansen. Ze doet op sportief gebied ook nog aan yoga en tennis. "Het is een vorm van overleven en genieten natuurlijk", zegt de nog altijd opgewekte Krijnie.
'Dansen voor je leven' in het inloophuis
'Dansen voor je leven' in het inloophuis © RTV Dordrecht

Gastvrijheid

Voor dansdocente Saskia is het belangrijk dat de deelnemers het dansen in het inloophuis doen op hun eigen gevoel en eigen energie. "En het kan ook best zijn dat iemand emotioneel raakt. Daar is ook ruimte voor."
Volgens Krijnie moet iedereen in een vergelijkbare positie daarom zeker eens binnenlopen bij het Helanthius. Dankbaar is ze voor de gastvrijheid. "Het ontvangst is hier heel prettig. Je wordt hier best verwend en dat is best lekker, want je moet bijna alles zelf doen in het leven. Hier mag ik gewoon eens koffie drinken zonder me schuldig te voelen." Ze vindt het praten met lotgenoten of ervaringsdeskundigen over de ziekte ook fijn.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl