FEYENOORD

Dringend onderhoud en een miljoenenlening: nieuwe stadiondirecteur De Kuip start met bloedende jaarrekening

Feijenoordstadion De Kuip
Feijenoordstadion De Kuip © VK Sportphoto
Naar verwachting stemmen de aandeelhouders van Stadion Feijenoord op maandag 12 december in met de aanstelling van Lilian de Leeuw als nieuwe directeur van De Kuip. Er staat haar geen makkelijke klus te wachten, want de financiële situatie van het stadion is slecht.
Voornamelijk door de vele kosten die gemaakt zijn in de ontwikkeling van een nieuw stadion. Ondertussen is nieuw geld hard nodig, want Feyenoord en haar supporters klagen al lange tijd over het gebrek aan noodzakelijk onderhoud aan De Kuip.
Laat duidelijk zijn: ook binnen Stadion Feijenoord wil men liever vandaag dan morgen dat er een start wordt gemaakt met het noodzakelijk onderhoud. Ingewijden meldden al eerder aan Rijnmond dat er zo’n tien tot twintig miljoen nodig is voor de broodnodige aanpassingen aan het stadion. Het gaat dan niet om een renovatie, maar puur onderhoud aan onder andere toiletten, horecavoorzieningen en beton.
Maar dat geld is er niet. Sterker nog, uit de jaarrekening over het seizoen 2021/2022 blijkt dat Stadion Feijenoord juist weer verder heeft ingeteerd op haar eigen vermogen. Ondanks een toename in de omzet zorgen met name de ontwikkelingskosten van het stopgezette nieuwe stadionproject binnen Feyenoord City voor een financiële strop.
De directie en Raad van Commissarissen van De Kuip willen zo snel mogelijk af van de bruglening van 17,5 miljoen die is afgesloten met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. In juni van dit jaar werden de eerste aflossing van 1,2 miljoen overgemaakt.

Snel af van de lening met Goldman Sachs

Volgens de afspraken die gemaakt zijn met de bank heeft Stadion Feijenoord tot juli 2025 de tijd om de lening te herfinancieren tegen gunstigere voorwaarden. Maar zo lang wil het Stadion niet wachten, doordat de rente van de bestaande lening elk kwartaal verder oploopt. Ook Goldman Sachs zou afstand willen doen van de bestaande lening.
De Kuip vanuit de verte
De Kuip vanuit de verte © Kees de Bruin
Het bloeden op de jaarrekening moet worden gestopt, ook omdat er wat kosten op de langere termijn zijn, waarvan de exacte ‘schade’ nog bepaald moet worden. Zo is er bijvoorbeeld een afspraak gemaakt met de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas (Stigam) ten tijde van het financieren van het Technisch Ontwerp voor het nieuwe stadion. Mocht het stadion er niet komen, zo is toen afgesproken, zou de exploitatie van enkele parkeerterreinen voor De Kuip worden overgedragen naar een door Stigam te bepalen partij tegen een marktconforme prijs.
Ook het plan om de bestaande lening met Goldman Sachs te herfinancieren is niet gratis. De eerste kosten om te onderzoeken hoe dat te doen zijn al betaald: 150.000 euro. Daarnaast wil de leiding van Stadion Feijenoord in gesprek met de gemeente Rotterdam, potentiële investeerders en de voetbalclub Feyenoord om tot een oplossing te komen.

Gesprekken tussen club en stadion

De noodzaak om er uit te komen zal wel aanwezig zijn, vooral ook bij Feyenoord. Voor Stadion Feijenoord is er pas ruimte om noodzakelijk onderhoud aan De Kuip te doen nadat de herfinanciering van de lening is afgewikkeld.
Feyenoord betaalde volgens afspraak ondertussen al 2,8 miljoen terug voor hun aandeel in de ontwikkelkosten van een nieuw stadion, maar ingewijden binnen Stadion Feijenoord vinden het niet fair dat de club vervolgens de bal alleen bij hen legt. Het opknappen van het stadion is een gezamenlijk probleem, vinden zij.
In het midden latend wie er gelijk heeft; meer eenheid tussen de club en het stadion is hard nodig. Met op de achtergrond nog altijd de langgekoesterde wens tot eenwording van de twee organisaties.
Feyenoord-directeur Dennis te Kloese
Feyenoord-directeur Dennis te Kloese © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Maar een fusie is voor Feyenoord op dit moment niet interessant, zo gaf directeur Te Kloese recent nog aan. Feyenoord heeft er geen belang bij om het Stadion in de huidige financiële situatie over te nemen, inclusief alle lopende verplichtingen richting derden en aandeelhouders.
Het huidige huurcontract tussen Feyenoord en De Kuip loopt eind juni 2023 af. In haar eerste maanden zal het lijmen van de band tussen de twee bedrijven één van de belangrijkste punten zijn voor De Leeuw. Zij neemt het over van Jan van Merwijk, terwijl zijn rechterhand, financieel directeur Carl Berg, al langere tijd uit de roulatie is, om medische redenen.
Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee. De angst dat de KNVB ook een stop zet op interlands en bekerfinale is vooralsnog niet gegrond. Het contract met de KNVB voor de organisatie van interlands en de bekerfinale is inmiddels met drie jaar verlengd. En de kans is aanzienlijk dat in juni de finaleduels van de Nations League in het Rotterdamse stadion worden afgewerkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl