NIEUWS

Na 250 aangiften: verdachte Capelse bandenprikker aangehouden na tip van oplettende burger

De bandenprikker, te zien op camerabeelden
De bandenprikker, te zien op camerabeelden © Bureau Rijnmond
De politie heeft vrijdagavond een man aangehouden die ervan wordt verdacht de Capelse bandenprikker te zijn. De verdachte is een 34-jarige Capellenaar. Een buurtbewoner tipte de politie over een verdachte situatie, waarna de man werd aangehouden.
Ook inwoners van Capelle aan den IJssel waren erop gebrand om de dader snel te vinden. Een Capellenaar meldde een verdachte situatie. Op dat moment waren agenten vlakbij. Zo kon een verdachte snel worden aangehouden. Momenteel wordt onderzocht of hij verantwoordelijk is voor alle vernielingen.
Burgemeester Peter Oskam is 'opgelucht' door de aanhouding. Ook laat hij weten trots te zijn op het politiekorps en de tips van de Capellenaren. "Deze situatie had niet langer moeten duren", reageert Oskam. "Het zorgde voor heel veel angst, onveiligheid en overlast voor mensen met hoge kosten door de vernielingen aan banden van auto’s en scooters." Verder roept de burgemeester mensen die onlangs slachtoffer zijn geworden van de bandenprikker op om aangifte te doen.
Voordat de bandenprikker zijn zinnen op auto's in Capelle aan den IJssel zette, was hij vanaf 16 november actief in onder andere de Krimpenerwaard: daar stak hij bij honderden huishoudens banden lek in dorpskernen als Schoonhoven, Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. In Capelle begon het in de wijk 's-Gravenland in de nacht van 16 op 17 november. Sommige mensen hadden meer dan duizend euro schade. Het leidde tot ruim 250 aangiftes bij de politie.

Vier wijken risicogebied

Donderdag 24 november wees de burgemeester vier wijken aan als risicogebied, waarbij de politie voor de periode 24 en 25 november tussen 19.00 en 07.00 uur preventief mocht fouilleren. Enerzijds gericht op die bandenprikker maar ook omdat er sprake is van een grote maatschappelijke onrust in Capelle en vermeden dient te worden dat burgers op een foute manier voor eigen rechter gaan spelen.

VV Capelle

De brandenprikker sloeg, ondanks de extra aanwezigheid van agenten in Capelle aan den IJssel, donderdagavond opnieuw toe. Ditmaal op het terrein van vv Capelle. Tijdens de voetbaltrainingen zijn de banden van zeven auto's en zeker vier scooters lek geprikt. Daarnaast zijn twintig fietsen in het water gegooid. De voorzitter sprak zijn verbazing uit: "Hoe verzin je het?"
De afgelopen tijd was het elke avond wel raak. Inmiddels zijn er minimaal 250 aangiftes binnen van mensen die ’s ochtends hun banden lek gestoken terugvonden. Dit leidde logischerwijs tot veel onrust. Het was de politie er dan ook alles aan gelegen de vernieler snel te stoppen. Tientallen agenten van verschillende afdelingen surveilleerden en postten de afgelopen avonden en nachten in de gebieden waar de serievernieler toesloeg. Zij kregen daarbij versterking van onder andere Toezicht en Handhaving van de gemeente en een droneteam.