VUURWERK

Feest en vuurwerk in centrum Rotterdam na winst Marokko op WK, politie zet mobiele eenheid in

Feest op het Schouwburgplein.
Feest op het Schouwburgplein. © Rijnmond
Marokko zorgde zondag voor een daverende verrassing door met 0-2 te winnen van België. Na de winst stond het Rotterdamse stadscentrum al snel op zijn kop met toeterende auto's met Marokkaanse vlaggen. Op het Schouwburgplein, de West-Kruiskade en het Kruisplein werd vuurwerk afgestoken. Ongeveer 500 supporters verzamelden zich. De ME bracht het feestgedruis tot bedaren.
Iets voor half zeven meldt de politie dat het charges uitvoert om de boel tot rustte brengen. De politie is niet blij. "Dit is feesten wat wij niet onder feesten verstaan." Er wordt vuurwerk gegooid, een brandblusser leeggespoten, een tram geblokkeerd.
Toeterend komen auto's voorbij op de West-Kruiskade in Rotterdam:
De politie wil de boel de-escaleren, zegt de politiewoordvoerder, en hoopt dat de mensen snel vertrekken. Rond 19:00 uur meldt een Rijnmondverslaggever ter plaatse dat het rustiger lijkt te worden. De politie gaat met vier á vijf man zijstraatjes van de Kruiskade in om de hele wijk schoon te vegen van mogelijk verzamelde supporters, ziet hij. "Het grootste gedeelte is naar huis."

Tramblokkade

Onder andere Amal ging de straat op met vlag van Marokko, vertelt ze aan het einde van de middag. "Marokko heeft gewonnen op het WK. We zijn blij, daarom zijn we buiten om het te vieren." Een Rijnmondverslaggever ter plaatse ziet een paar honderd feestende mensen en minstens twintig politieagenten.
"Ik was onderweg naar de JD [kledingwinkel, red.] om schoenen te halen, toen zag ik dit op social media", zegt Rachid aan het begin van de avond, die ook even kwam kijken. "Ik zie gezelligheid, mensen die aan het vieren zijn, omdat ze blij zijn." Dat de tram wordt geblokkeerd, noemt hij het risico van het vak.

Vuurwerk en steekvlammen

Naarmate het feestvieren vordert en de middag overgaat in de avond, wordt de sfeer grimmiger, ziet de Rijnmondverslaggever. Vuurwerk ontploft, grote steekvlammen zijn gesignaleerd, een tram wordt geblokkeerd en ook op de tramrails ontploft vuurwerk.
De politie wil de boel de-escaleren en hoopt dat iedereen vertrekt.
De politie wil de boel de-escaleren en hoopt dat iedereen vertrekt. © Rijnmond
Amal loopt rond een uur of vijf weg, omdat mensen vuurwerk afsteken in de buurt van de tram. "Daar ben ik niet mee akkoord. We zijn blij. Maar er komen mensen die problemen maken. Dat is jammer."
Rachid gaat er zo ook vandoor. Wat hij gaat doen? "Schoenen halen."