112

Explosief aangetroffen in straat van dit weekend beschoten Dordts restaurant, Capellenaar (19) aangehouden

De Spuiweg werd tijdelijk afgezet nadat het explosief werd gevonden
De Spuiweg werd tijdelijk afgezet nadat het explosief werd gevonden © MediaTV
Aan de Spuiweg in Dordrecht is maandagochtend een explosief aangetroffen in een verdacht pakketje. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief meegenomen om op een veilige plek tot ontploffing te brengen. In dezelfde straat werd afgelopen weekend een restaurant beschoten.
Het verdachte pakket werd rond 02.30 uur aangetroffen. Daarop werd de Spuiweg afgezet en kwam het Team Explosieven Verkenning ter plaatse om onderzoek te doen. Vervolgens werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Zij hebben bevestigd dat het om een explosief gaat.
Het is de tweede keer in een paar dagen tijd dat het onrustig is in de straat. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 november werd daar het Surinaamse afhaalrestaurant Lobi BBQ beschoten. Sinds die beschieting stond de straat al onder verscherpt politietoezicht. Ook in Rotterdam-West werd die nacht een Lobi BBQ beschoten. Dat pand is door de gemeente met spoed voor twee weken gesloten, dat bevestigt een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb.
Een woordvoerder van de politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken, maar zegt dat nu nog niet uit te willen sluiten. "Het is wel opvallend."

Ook verdacht pakket in Den Haag

Tegelijkertijd met het explosief in Dordrecht werd ook aan de Hoefkade in Den Haag een verdacht pakketje gevonden, zo meldt Omroep West. Ook dat pakket werd gevonden voor de deur van een Lobi BBQ. Een woordvoerder van de politie Den Haag kan nog niet bevestigen of het daar om een explosief gaat, maar de EOD is aanwezig.

19-jarige Capellenaar aangehouden

In verband met de incidenten heeft de politie 's nachts een man aangehouden op de Hoefkade in Den Haag. Het gaat om een 19-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Hij werd aangehouden toen hij zich 'verdacht gedroeg' bij een locatie van de keten. In hoeverre hij betrokken is bij de incidenten wordt nog onderzocht.