DRUGSHANDEL

Sleutelfiguren Europees 'superkartel' aangehouden in Dubai voor drugssmokkel via Rotterdamse haven

Een drugsvangst van het OM. Foto ter illustratie.
Een drugsvangst van het OM. Foto ter illustratie. © Openbaar Ministerie
Twee Nederlandse mannen zijn aangehouden in Dubai. Ze worden door het Openbaar Ministerie Rotterdam vervolgd voor het invoeren van duizenden kilo's cocaïne. De aanhoudingen zijn onderdeel van een door Europol gecoördineerde internationale operatie tegen een Europees 'superkartel'. In totaal zijn 49 mensen aangehouden in deze zaak.
Het 'superkartel' zou een derde van de gehele Europese cocaïnehandel in handen hebben. In 2021 werden in Nederland al 14 verdachten aangehouden. Andere aanhoudingen vonden plaats in Spanje, Frankrijk en België.
Het gaat om twee verdachten van 37 en 40 jaar. De 37-jarige Rotterdamse verdachte heeft zowel de Nederlandse als Marokkaanse nationaliteit. Hij wordt vervolgd voor de invoer van duizenden kilo's cocaïne in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens. De man zou een belangrijke coördinerende rol hebben bij de invoer van cocaïne in de havens van Rotterdam, Antwerpen en Hamburg.
In het kader van het onderzoek werden tussen maart 2021 en nu 14 arrestaties verricht. Een aantal verdachten is ook weer vrijgelaten.

Operation Desert Light

De andere verdachte (40) heeft eveneens een dubbele nationaliteit: hij is zowel burger van Nederland als Bosnië-Herzegovina. Hij wordt niet alleen verdacht van de invoer van cocaïne in verschillende Europese havens, maar ook van duizenden kilo's grondstoffen om amfetamine te maken.
Uit chatberichten blijkt dat de man als organisator, makelaar en financier betrokken was bij de import van bijna 800 kilo cocaïne vanuit Zuid-Afrika naar Rotterdam, zegt het OM.
Volgens Europol zijn er in verschillende landen in totaal 49 verdachten aangehouden gedurende operatie 'Desert Light'. Het gaat om sleutelfiguren van een Europees 'superkartel'. De twee Nederlandse verdachten vallen volgens Europol in de categorie High-Value Targets. Voor beide verdachten zal aan de Verenigde Arabische Emiraten een uitleveringsverzoek worden gedaan, zegt het OM.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl