Striptekenaars boos op curator stripmuseum Rotterdam

Het faillissement van stripmuseum Strips! in Rotterdam krijgt nog een staartje. Stiptekenaar Robert van der Kroft laat op Facebook weten niet te spreken te zijn over het handelen van curator.

"De curator van het onlangs failliet verklaarde Rotterdamse Stripmuseum wil dat alle stripmakers die hun werk aan het museum uitleenden, nu 75 euro betalen om hun werk op te mogen halen", zo schrijft Van der Kroft op Facebook.

In de bres


Van der Kroft, bekend van de strips Sjors en Sjimmie en Claire, vindt dat hij probeert 'de boel financieel onredelijk uit te melken over de hoofden van de stripmakers.' Hij schrijft in de bres te willen springen voor de andere tekenaars.

Tekenaar Marc Scherbateyev voelt zich ook benadeeld door de gang van zaken en heeft inmiddels advies gevraagd bij zijn advocaat Claudia Berghout. Hij roept andere tekenaars op om dat ook te doen.

Klacht


Volgens de advocaat is een betaling van 75 euro niet gebruikelijk. Berghout: "Het is de taak van de curator om uit te zoeken wat van wie is. Pas als er specifieke kosten worden gemaakt zoals verzendkosten, kunnen die in rekening worden gebracht."

Berghout laat weten dat ze een klacht heeft ingediend bij de rechter-commissaris. "De rechter-commissaris kan de curator de instructie geven om de eis in te trekken", legt Berghout uit. Ze hoopt komende week reactie te krijgen.

Doorstart


De curator is momenteel niet bereikbaar voor een reactie. De website Stripjournaal schrijft dat de curator heeft laten weten dat het doek definitief is gevallen voor het museum en dat een eventuele doorstart er niet gaat komen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: