Wielewaalers naar de rechter om herontwikkeling woonwijk

Tientallen gezinnen uit de Rotterdamse woonwijk De Wielewaal stappen samen met hun bewonersorganisatie naar de rechter om de herontwikkeling van hun woonwijk. De Unie Van en Voor de Wielewaalers en de 191 gezinnen zijn een procedure gestart tegen woningcorporatie Woonstad Rotterdam en de gemeente Rotterdam.

"We gaan naar de rechter omdat we geen kant meer op kunnen", zegt Wil de Ben, voorzitter van de Unie. "We probeerden erover te praten met Woonstad en met de gemeente Rotterdam, maar het komt maar niet tot een gesprek."
 

Woningwet geschonden


De bewoners van de Wielewaal vinden dat Woonstad de Woningwet heeft geschonden door de hele woonwijk met toestemming van de gemeente Rotterdam aan ontwikkelaar BPD te verkopen, zonder deze woningen eerst te koop aan te bieden aan de huurders en de Unie.

De bewoners willen ook dat een Convenant uit 2011 waarin afspraken zijn gemaakt over de herstructurering wordt vernietigd en dat de sloop van de woningen wordt gestaakt.

De bewoners zouden onvoldoende inspraak hebben gehad. Ze willen dat hun eigen plan voor de herontwikkeling van de wijk wordt uitgevoerd. Alle bewoners zouden dan volgens de Unie in de Wielewaal kunnen blijven wonen tegen betaalbare huurprijzen.

"Waar moeten we anders wonen?"


"Als je de wijk in rijdt, voel je een bepaald soort rust", vertelt een bewoonster. "Die rust voel je nergens anders in Rotterdam. Ik wil nergens anders wonen."

De bewoners willen in De Wielewaal blijven en willen de sfeer behouden. "Het is een heel arme wijk", legt De Ben uit. "Maar als je eens geen eten hebt, is er altijd een buur waar je kan aanschuiven. Als de gordijnen van de oude buurman of buurvrouw eens dichtblijven, valt dat direct op. Die sfeer willen we behouden."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Wielewaal Rotterdam Rotterdam-Charlois
Deel dit artikel: