GEWELD

Eigenaar door geweld geteisterde restaurants in Rotterdam, Dordrecht en Den Haag: 'Ik weet niet waarom dit is gebeurd'

Bij de ingang van het beschoten filiaal van Lobi BBQ in Rotterdam hangt een briefje
Bij de ingang van het beschoten filiaal van Lobi BBQ in Rotterdam hangt een briefje © Rijnmond
Horecaondernemer Gilermo Boldewijn heeft geen idee waarom zijn drie restaurants in Rotterdam, Dordrecht en Den Haag onlangs doelwit zijn geweest van geweld. Het gaat om vestigingen van het Surinaamse afhaalrestaurant Lobi BBQ. Volgens de eigenaar is het volstrekt onduidelijk waarom ze zijn filialen moesten hebben. "Ik heb niemand wat aangedaan."
Afgelopen weekend begon het geweld tegen de horecazaken. In de nacht van zaterdag op zondag werd een filiaal van Lobi BBQ aan de Spuiweg in Dordrecht beschoten. Daar werden een inslag en huls aangetroffen. Ook werd zondagochtend rond 02:30 uur een explosief aangetroffen bij dat pand, maar het ontplofte niet.
Diezelfde ochtend, rond 05:00 uur, werd tevens een filiaal van Lobi BBQ aan de Volmarijnstraat in Rotterdam beschoten. Ook daar werden verschillende inslagen en hulzen aangetroffen.
Hier bleef het niet bij, want maandagochtend werd een mogelijk explosief gevonden bij een vestiging van Lobi BBQ aan de Hoefkade in Den Haag. Niet lang daarna werd in de omgeving een 19-jarige man uit Capelle aan den IJssel aangehouden. Volgens de politie gedroeg hij zich verdacht op de locatie van het Haagse restaurant.

'Weet niet hoe ik mij moet voelen'

Horecaondernemer Boldewijn is geschokt na de incidenten van de afgelopen drie dagen. "Ik weet niet hoe ik mij moet voelen", zegt hij gelaten tegen RTV Dordrecht. "Ik weet niet waarom dit is gebeurd. De politie is het aan het onderzoeken."
De horecaondernemer laat weten dat het filiaal in Dordrecht al een tijdje dicht is. "Dat was bijna verkocht, ik kon namelijk geen personeel vinden." De zaken in Rotterdam en Den Haag zijn door de incidenten inmiddels ook gesloten. "Ik heb niemand wat aangedaan. Ik ga dus ook niet schuilen, dat doe je alleen als je iets gedaan hebt." Daarbij onderstreept Boldewijn dat hij geen vijanden of geldproblemen heeft. "De enige aan wie ik geld schuldig ben is aan de bank", zegt hij. "En dat is gewoon een normale bank. Geen louche zaken."
Bij het filiaal in Rotterdam is te zien dat de zaak dicht is. Op drie plekken zijn de ruiten van het pand afgedekt met stevig karton en plakband. Op de deur hangt een handgeschreven briefje met de tekst: 'Rotterdam gesloten vandaag 27-11-2022. Den Haag geopend tot 22:00'. Inmiddels is die zaak ook dicht.
Beschoten restaurant aan de Volmarijnstraat in Rotterdam
Beschoten restaurant aan de Volmarijnstraat in Rotterdam © Rijnmond

'Geen zorgen'

Een omwonende van de zaak aan de Volmarijnstraat hoorde de knallen. "Ik dacht dat het vuurwerk was, maar dat bleek niet zo te zijn." Toch maakt hij zich als buurtbewoner geen zorgen. "Dit soort dingen gebeuren weleens in deze wijk", reageert hij. "Ik ga er vanuit dat het niet op ons als bewoners gericht is en het iets met het bedrijf te maken heeft."
Hoewel de omwonende zich veilig zegt te voelen kan hij zich de beschieting van een restaurant aan de Nieuwe Binnenweg, niet ver van de Volmarijnstraat, nog goed herinneren. "Dat was een tijdje geleden bij een Turks restaurant, daar werden toen ook meerdere panden die bij elkaar horen beschoten. Meestal is er dan iets aan de hand", denkt hij.
In de omgeving van de beschoten zaak hangen veel camera's. Ook is de politie bezig met buurtonderzoek. "Ik hoop dat ze snel iemand oppakken", zegt de buurtbewoner. "Want dit is voor die mensen heel vervelend."
Dit verhaal is een samenwerking met onze mediapartner RTV Dordrecht.