JONGEREN

Rashawn (20) maakt christelijke hiphop in Rotterdam: 'Het gaat om positiviteit en het bemoedigen van anderen'

Rashawn (17) maakt christelijke hiphop
Rashawn (17) maakt christelijke hiphop © Rijnmond
Geen teksten over status, vrouwen en de straat, maar over de liefde van God. De 20-jarige Rashawn uit Rotterdam maakt christelijke hiphop. “We proberen een connectie te maken met jongeren die in de criminaliteit zitten en te laten zien dat het anders kan.”
Op een zolderkamer van de Victory Outreach Kerk in de Rotterdamse Tarwewijk klapt Rashawn zijn laptop open. Hij zet zijn koptelefoon op en begint in de microfoon te zingen. In deze geïmproviseerde studio maakt hij christelijke hiphop. “Geloof is belangrijk voor mij. Ik weet niet hoe mijn leven eruit zou zien zonder geloof.”
Op het eerste gezicht klinkt christelijke hiphop hetzelfde als normale hiphop. Toch vindt Rashawn dat er verschillen zijn, met name in de teksten: "Bij christelijke hiphop gaat het over positiviteit en het bemoedigen van anderen." Hij zegt dat normale hiphop is ontstaan uit het naar beneden halen van mensen: "Het gaat daarbij veel om roem, vrouwen en geld", vindt hij.
Rashawn (20) maakt christelijke hiphop: “Het gaat om positiviteit en het bemoedigen van anderen”
Rashawn wil met zijn muziek een positieve boodschap meegeven aan de jongere generatie. “Het is goed als we bemoedigd worden en positiviteit naar buiten willen brengen. En niet alleen maar schrijven over iets wat slecht gaat of om anderen naar beneden te halen.”
Rashawn groeide op met het geloof. Al begreep hij als kind nog niet wat het precies betekende. Dat hij ernstig ziek was van een beenmergtransplantatie zette hem aan het denken. “Dat heeft me bijna mijn leven gekost. Ik ben dankbaar om hier te zijn. En hoop een impact te maken bij anderen door middel van de muziek die maak. Ik wil anderen laten zien wat God voor mij heeft betekend.”

Eenzaam

“Ik voelde me altijd best eenzaam en niet geaccepteerd om wie ik ben. Dat veranderde bij de jeugddienst.“ Om zich heen ziet hij ook veel eenzaamheid onder jongeren en dat vindt hij een probleem. “Eenzaamheid zorgt dat je gedemotiveerd raakt. Als je niemand om je heen hebt, dan geef je ook sneller op. En dat is helemaal niet nodig.”
Rashawn in de studio in de Victory Outreach Kerk
Rashawn in de studio in de Victory Outreach Kerk © Rijnmond
Hij kon zijn raptalenten ontplooien in de Victory Outreach Kerk. Rashawn is er elke week te vinden. Op vrijdagavond is er een jongerendienst. Wat is zijn boodschap voor jongeren? “Het is niet nodig om buiten op straat te hangen. Het is niet nodig om de criminaliteit in te gaan of te stelen. Dat gebeurt veel om ons heen. Veel jongeren denken dat dit de enige uitweg is. Maar er zijn meer mogelijkheden en die wil ik laten zien met mijn muziek. Hiphop is een manier van uiten. We proberen een connectie te maken met jongeren die in de criminaliteit zitten en te laten zien dat het anders kan.”