ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM

Mobiele Eenheid arresteert demonstranten na bezetting rechtenfaculteit Erasmus Universiteit

Een demonstrant wordt weggesleept uit het pand van de Erasmus Universiteit
Een demonstrant wordt weggesleept uit het pand van de Erasmus Universiteit © JB Media
De politie heeft maandagavond ingegrepen bij een bezetting van de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit. Aan het begin van de avond moesten de betogers vertrekken. Een groot deel van de demonstranten gaf hier gehoor aan, maar een klein deel niet. Deze groep is aangehouden voor 'lokaalvredebreuk'.
In de avond wordt de beveiliging van de onderwijsinstelling afgeschaald, waardoor 'de veiligheid niet meer worden gegarandeerd', vertelde een woordvoerder van de universiteit tegen Radio Rijnmond. Dat was reden voor de politie om in te grijpen toen zo'n tien betogers weigerden weg te gaan.
De betogers van de groep OccupyEUR zaten sinds maandagmorgen 10:30 uur in het Sandersgebouw van de universiteit. De groep van OccupyEUR bestond uit ongeveer vijftig betogers, onder wie studenten en medewerkers.
De activisten hadden het gebouw bezet omdat ze willen dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt. Daarnaast eisten de activisten dat het universiteitsrestaurant volledig plantaardig eten en drinken op de kaart zet. Ook willen ze aandacht voor de precaire werkomstandigheden van personeel, willen ze een einde aan studieschulden en vroegen ze aandacht voor betere toegankelijkheid voor mindervaliden.

'Dialoog gaan we graag aan'

De universiteit liet eerder weten dat het college van bestuur begrip had voor deze groep. "Wij gaan graag de dialoog aan. Een duurzame samenleving vinden we van het grootste belang, dus daarin vinden we elkaar", liet een woordvoerder weten.
Demonstrant Charlie van OccupyEUR zei dat een open dialoog een eerste stap is. "We staan ervoor open om met ze in gesprek te gaan." De universiteit deed geen toezeggingen aan de betogers, maar laat wel weten 'conform de academische traditie' het debat erover te voeren.
OccupyEUR laat weten dat hen vanmorgen is verteld dat het college van bestuur in gesprek zou gaan met de betogers. "Maar aan het begin van de avond lieten ze weten dat dit organisatorisch niet mogelijk was", zei Charlie. "Twee minuten daarna hoorden we van de politie dat we weg moesten. Daar waren we wel door overvallen."

Mogelijk nieuwe actie

Iets voor 19:00 uur werd er een einde gemaakt aan de bezetting. De actiegroep heeft daarna geen contact meer gehad met de universiteit. OccupyEUR overweegt op korte termijn weer een actie te organiseren. "De klimaatcrisis is niet zomaar voorbij. Dit gaan we dus zeker nog een keer doen."