JONGEREN

Schiedam krijgt 4 miljoen euro voor weerbaar maken jongeren in kwetsbare wijken, en dat is hard nodig

Schiedam krijgt subsidie om de jongeren in Nieuwland en Oost weerbaarder te maken
Schiedam krijgt subsidie om de jongeren in Nieuwland en Oost weerbaarder te maken © SCHIE
De gemeente Schiedam krijgt de komende vier jaar jaarlijks een subsidie van 1 miljoen euro, om jongeren in de kwetsbare wijken Nieuwland en Oost weerbaarder te maken en zo een betere kans te bieden op een goede toekomst. Het geld komt uit de pot van 700 miljoen van het 'Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid', meldt SCHIE.
Deze Schiedamse wijken staan in het lijstje met kwetsbaarste gebieden van Nederland erg hoog, namelijk op plek vijf. Alleen Amsterdam-Zuidoost, Nieuw-West, Lelystad-Oost en Zaandam-Oost doen het slechter. Voor het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid van het Rijk zijn in totaal negentien wijken geselecteerd, waaronder ook de kwetsbare wijken Dordrecht-West, Vlaardingen-West en Rotterdam-Zuid.
De gemeenten krijgen geld van het Rijk om iets aan de problemen te doen. Verschillende ministeries uit Den Haag gaan met elkaar samenwerken in dit project. Zo wordt er geïnvesteerd in het opknappen of creëren van woningen, het voorkomen van jeugdcriminaliteit en de aanpak van armoede en schulden.
De subsidie voor Schiedam is de eerste die nu is toegekend in het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Van 2022 tot en met 2025 wordt jaarlijks één miljoen euro toegekend. Hoeveel geld de andere gemeenten krijgen, is nog niet duidelijk.
"Deze subsidie is een eerste investering in een reeks inspanningen die de leefbaarheid en veiligheid in de kwetsbare wijken Nieuwland en Oost moet verbeteren", aldus het stadsbestuur. Als jongeren beter weerbaar zijn, kunnen ze meer kansen pakken en wegblijven van criminaliteit, is de gedachte. "Een betere toekomst met werk en inkomen verbetert de leefsituatie van jongeren aanzienlijk".

Water aan de lippen

De start van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid was afgelopen juli in Schiedam. Ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Dennis Wiersma (Onderwijs) presenteerden het programma toen aan de burgemeesters van de negentien steden die gebruik mogen maken van de 700 miljoen die is vrijgemaakt om kwetsbare wijken te helpen. Het programma is een lang gekoesterde wens van deze burgemeesters, want het water staat ze soms aan de lippen.
Burgemeester Lamers gaf destijds bij SCHIE al aan dat veel kinderen uit Oost en Nieuwland met een taalachterstand binnenkomen bij het basisonderwijs. "Dat kan die basisschool niet meer repareren. Dus we moeten meer investeren in een betere taalontwikkeling voor het vierde jaar van kinderen."
De toegekende subsidie maakt het volgens de gemeente mogelijk om jongeren langdurig in hun directe leefomgeving te begeleiden. Niet alleen leerkrachten, maar ook wijkagenten, jongerenwerkers en reclasseringsmedewerkers spelen daarbij een grote rol. Ook andere partijen zijn erbij betrokken, zoals het Openbaar Ministerie, Rechtspraak, Raad voor de Kinderbescherming, Stichting Halt, jeugdzorg, lokale ondernemers en werkgevers.
"Vorig jaar is de gemeente al gestart met het weerbaar maken van jongeren, bijvoorbeeld tegen de gevaren van internetcriminaliteit. Daarnaast is begonnen met een intensieve persoonsgerichte aanpak in de directe omgeving van de jongeren. Komen de jongeren alsnog in de verleiding om het vuile werk van criminelen op te knappen, dan volgen strenge consequenties", aldus de gemeente. Ook het Openbaar Ministerie heeft extra geld gekregen om samen op te trekken tegen ondermijning en georganiseerde jeugdcriminaliteit. Zo gaat de gebiedsofficier van justitie samen met de politie op scholen langs.
Vanuit het Nationaal programma wordt in de wijken Nieuwland en Oost verder gewerkt aan een integrale aanpak om de leefomstandigheden van de bewoners over een periode van twintig jaar minimaal op het gemiddelde van Schiedam te brengen. De doelstellingen van het programma omvatten het spreken van de Nederlandse taal, werk, makkelijker rondkomen, gezond leven, in verbinding zijn met de wijk, veiligheid, leefbaarheid en beter wonen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl