'Ik ben wel eens gezonken, ja!'

Na 42 jaar varen neemt kapitein Hans Mateboer afscheid van cruiseschip MS Rotterdam. Bijzondere dingen meegemaakt? 'Ja, ben wel eens gezonken', aldus Mateboer die snel lachend aanvult dat dit niet met het MS Rotterdam is geweest uiteraard.

Mateboer bedoelt hiermee een passagierschip dat in brand vloog midden op de Stille Oceaan. 'We moesten allemaal van boord, eerst de passagiers, toen de bemanning. Het was doodeng, midden in het donker. Aan de ene kant zag je het brandende schip in het donker, de andere kant helemaal niks'', zegt Mateboer.

Dagje ouder


‘Vier nachten achter elkaar wakker blijven is zwaar en je wordt toch een dagje ouder." Reden voor hem om er nu mee te stoppen. Zondag voer Mateboer als kapitein voor de allerlaatste keer met ‘zijn’ schip het MS Rotterdam de Rotterdamse haven binnen.

"Uiteraard ga ik het missen en vooral dit schip. Het is echt zo prachtig om met een schip dat Rotterdam heet deze stad binnen te varen.'' Mateboer refereert vooral aan elke binnenkomst die hij had met schepen in Rotterdam. "Altijd, maar dan ook altijd staan ze te zwaaien hier langs de kant, hoe laat het ook is. Dat vind je nergens ter wereld, alleen hier!"

Begin en einde


In totaal is Mateboer 65 keer Rotterdam binnen gevaren met een cruiseschip en is hij met de schepen de hele wereld over geweest. ''Hoe het begon? Met een klein vrachtscheepje in de Rijnhaven en nu met het MS Rotterdam eindig ik hier aan de kade, echt prachtig!''

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: