LIQUIDATIE

Geliquideerde Zuidlander betrokken bij crystal meth-zaak, moordverdachte zou gestunt hebben met kiloblokken coke

Forensische experts van de politie doen in Zuidland onderzoek op de plek waar Danny de V. werd beschoten.
Forensische experts van de politie doen in Zuidland onderzoek op de plek waar Danny de V. werd beschoten. © MediaTV
De man die op 20 november werd doodgeschoten in Zuidland werd verdacht van betrokkenheid bij de productie van de harddrug crystal meth en deelname aan een criminele organisatie. Er stond een rechtszaak tegen hem gepland op 5 december. Zijn bijna-buurman Serge B. zit inmiddels vast voor betrokkenheid bij de liquidatie. Dit is wat we tot nu toe weten over het slachtoffer en de verdachten.

Het slachtoffer: Danny de V. (41) uit Zuidland

Danny de V. wordt op zondagavond 20 november rond 22:30 uur neergeschoten op een parkeerplaats, vlak bij zijn huis in Zuidland. Hulp van een toegesneld medisch team mag niet meer baten. Hij overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen.
De V. was geen onbekende van de politie. Hij had zich komende maandag voor de rechter moeten verantwoorden voor de betrokkenheid bij een crystal meth-lab in Montfoort en voor deelname aan een criminele organisatie. "Maar door de dood van De V. is zijn zaak nu afgerond", laat een woordvoerder van het Landelijk Parket aan Rijnmond weten.
Crystal Meth is een zwaar verslavende én vernietigende harddrug, die bij het grote publiek bekendheid kreeg door de Netflix-serie Breaking Bad.
De politie onderzoekt de plaats waar Danny de V. is doodgeschoten
De politie onderzoekt de plaats waar Danny de V. is doodgeschoten © MediaTV
De V. begaf zich al langer in schimmige contreien. Zo duikt hij in 2014 op in het tv-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman. Hij wordt daarin ontmaskerd als handelaar in epo, een verboden middel dat door sporters gebruikt wordt om hun uithoudingsvermogen te vergroten.
De Zuidlander profileert zichzelf niet als grote jongen in het dopingwereldje. "Ik zal je eerlijk zeggen: ik werk voor iemand anders. Dus ik doe ook maar wat er gezegd wordt. Ik ken die jongen al jaren en een extra zakcentje is nooit weg." Dat 'zakcentje' bedraagt volgens hem zo'n 500 à 1.000 euro per maand.
De V. – kortgeknipt haar, getooid een joggingbroek en een hoodie – vertelt dat hij eigenlijk ingenieur is en na zijn ontmaskering op tv met de epohandel wilde stoppen. "Mensen zien aan mijn postuur wie ik ben. Dus ik denk dat het slim is om nu even te gaan nokken."
Aan het einde roept hij nog dat hij het 'kicken' vindt dat hij Alberto Stegeman is tegengekomen.
Stegeman is verbaasd. "Ik ontmasker jou als epohandelaar en jij bent blij dat je me hebt ontmoet?"
"Ja", antwoordt De V.
Van 'nokken' met de handel komt weinig terecht, blijkt in 2019. Danny de V. wordt dan opgepakt in een groot drugslab in het Gelderse Terschuur. Een voormalige vleesfabriek is daar professioneel ingericht voor de productie van methamfetamine, oftewel crystal meth. Omwonenden hebben geklaagd over een chemische lucht op het terrein. De V. en een kompaan worden op heterdaad betrapt.
De Zuidlander was volgens justitie ook betrokken bij het grote drugslab dat in augustus 2020 werd opgerold in Montfoort, provincie Utrecht. Het ging om een bijzondere 'fabriek', gemaakt van zes aan elkaar geschakelde zeecontainers. Daar overheen was puin en zand gestort. In het lab lagen vier kilo crystal meth, grondstoffen voor de productie daarvan en drugsafval.
De eigenaar van het terrein, die wist wat er gebeurde, is al veroordeeld tot drie jaar cel. Andere betrokkenen kregen vijf en één jaar gevangenisstraf. De V. zou hand- en spandiensten hebben verleend en een pgp-telefoon in zijn bezit hebben gehad, waarmee criminelen elkaar versleutelde berichten sturen. Een aanzienlijk deel van dat verkeer is inmiddels door de politie onderschept.
Op de tenlastelegging van Danny de V. staat een adres in Vught. Dat is van de gevangenis waar hij eerder gedetineerd was, hoogstwaarschijnlijk in verband met de eerdere crystal meth-zaak in Terschuur.
Zeven medeverdachten van De V. staan maandag nog terecht voor het lab in Montfoort.

Verdachte 1: 35-jarige man uit Weert

Kort na de dodelijke schietpartij in Zuidland rijdt een grijze Peugeot met hoge snelheid weg. De politie zet een achtervolging in over de A15. Die rit eindigt in het Europoortgebied, waar de Peugeot op een vangrail knalt. De wagen heeft dan nog maar drie wielen.
De man achter het stuur wordt in de boeien geslagen. Het gaat om een 35-jarige man uit Weert. Hij is gewond en moet voor behandeling naar het ziekenhuis. In de Peugeot vindt de politie het vuurwapen, dat mogelijk bij de beschieting is gebruikt.
Het voorarrest van de vermeende schutter is vorige week met veertien dagen verlengd. Over deze Limburger is verder weinig bekend.
De gecrashte Peugeot van verdachte O. op de A15
De gecrashte Peugeot van verdachte O. op de A15 © MediaTV

Verdachte 2: Serge B. (45) uit Zuidland

B. woont in dezelfde straat als Danny de V. en is afgelopen vrijdag opgepakt voor betrokkenheid bij de moord. Ook zijn voorarrest is verlengd. Volgens omwonenden stond hij direct na de beschieting geschokt bij de parkeerplaats, achter het lint dat daar door de politie was geplaatst.
Op een website over archeologie in Zuid-Holland beweert de Zuidlander dat hij tot 2013 zelf ook voor de politie heeft gewerkt. “Deze achtergrond heeft een meerwaarde door de kennis van wet- en regelgeving en de contacten binnen verschillende organen, zoals gemeenten, veiligheidsregio’s en hulpdiensten”, schrijft hij. Maar B. blijkt nooit in dienst te zijn geweest als agent. "We hebben het gecheckt en hij komt niet voor in ons systeem", laat een woordvoerder van de politie aan Rijnmond weten.
B. had ooit een Recruitment en Adviesbureau in Spijkenisse, maar dat is inmiddels opgeheven. Op zijn adres in Zuidland staat nu een gelijksoortig bureau geregistreerd. Het telefoonnummer van dat bedrijf is afgeschermd.
Volgens de website Boevennieuws wekte B. bij buurtbewoners niet de indruk dat hij een 'normale' baan had. Hij was bijna altijd thuis, zeggen zij. Een familielid vertelt tegen de site dat B. verwikkeld was in 'duistere zaakjes'.
De laatste tijd zou hij geprobeerd hebben om kiloblokken cocaïne goedkoop te slijten in het drugsmilieu. Ook zou hij geld dat bestemd was voor het Sophia Kinderziekenhuis grotendeels in eigen zak hebben gestoken. De Zuidlander zou 9.000 euro hebben ingezameld onder collega-speurders met metaaldetectoren, maar niet meer dan 4.000 euro aan het ziekenhuis hebben overgemaakt.
Het Sophia Kinderziekenhuis laat desgevraagd weten dat het 4.555 euro heeft ontvangen van Archeologie Metaaldetectie Nederland én een bedrag van 1.000 euro uit een BV. Beide bedragen zijn overgemaakt door Serge B.
B. en zijn partner zouden bevriend zijn geweest met Danny de V. en zijn vrouw. Of de moord te maken heeft met drugs of met een conflict in de privésfeer kan de politie niet zeggen. "We onderzoeken alle denkbare scenario's."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl