EXCELSIOR

Niels van Duinen jaagt met nieuw scoutingsteam op 'Excelsior-DNA' en heeft winterlijstje klaar: 'In rendement en laatste lijn iets toevoegen'

Niels van Duinen met Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen
Niels van Duinen met Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen © Herman Dingler/Orange Pictures
Waar het WK in Qatar zijn knock-outfase nadert, is bij Excelsior iedereen al volop in voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Ook technisch manager Niels van Duinen, die zijn lijst met potentiële winterversterkingen klaar heeft liggen. De eerste werd gisteren gepresenteerd: Ajax-huurling Kik Pierie.
Van Duinen kwam afgelopen zomer naar Excelsior, als opvolger van de na een jaar vertrokken Nick Kersten. Sindsdien heeft hij het 'enorm naar zijn zin' in Rotterdam-Kralingen. "Het is mooi om iedere dag onderdeel te zijn van Excelsior. Met elkaar zijn we ontzettend ambitieus", aldus de technisch manager.
In zijn eerste transferwindow had Van Duinen Dave Coelers, sinds 2016 betrokken bij de scouting van het eerste elftal, al aan zijn zijde. Daar komt nu Bert Ebbens bij. Ebbens was acht jaar lang hoofd jeugdopleiding bij PEC Zwolle en werkte de afgelopen vier jaar als hoofdscout bij diezelfde club. "Bert ken ik goed, hij past als karakter heel goed in het scoutingsapparaat dat ik wil creëren", aldus Van Duinen. "Hij heeft veel hoeken gezien in het betaalde voetbal en kan zich goed vinden in wat wij willen realiseren."
Tekst gaat verder onder de foto:
Dave Coelers (links) en Bert Ebbens
Dave Coelers (links) en Bert Ebbens © Excelsior Rotterdam
Ook Thomas Verhaar voegt zich als lid van de technische staf bij het nieuwe scoutingsteam. "Thomas is voetballer geweest en kijkt op een andere manier naar spelers, hij weet wat wij verwachten bij het eerste elftal. Hij is een waardevolle aanvulling als we in de eindfase van het scoutingsproces kritisch naar spelers kijken."

Excelsior-DNA

Excelsior heeft onder Van Duinen een duidelijke visie en gaat ook met de nieuwe scouts op zoek naar het talent van de toekomst. Naar spelers die bij de kernwaarden van de club passen en over het 'Excelsior-DNA' beschikken. "Jongens die vanuit een intrinsieke motivatie elke dag keihard willen werken om zichzelf te ontwikkelen. Kik Pierie is echt een jongen die goed bij ons club past en een absolute versterking is. Wij willen een platform zijn waar spelers zich kunnen ontwikkelen. Jerdy Schouten, Mats Wieffer en Thijs Dallinga zijn daar mooie voorbeelden van."
Tekst gaat verder onder de foto:
Mats Wieffer, hier in actie tegen zijn oude club, verdiende via Excelsior een transfer naar Feyenoord
Mats Wieffer, hier in actie tegen zijn oude club, verdiende via Excelsior een transfer naar Feyenoord © Peter Lous/Orange Pictures
Al die voorbeelden maakten mooie transfers naar het buitenland of de binnenlandse top. Iets waar Excelsior altijd op voorbereid moet zijn, weet Van Duinen. "Je moet je schaduwlijsten klaar hebben om te reageren en acteren als je moet doorselecteren of er iemand een volgende stap maakt. Zodat je dat, in samenspraak met de technische staf, op kunt vangen. Als je spelers met het Excelsior-DNA binnenhaalt weet je ook dat ze een vervolgstap kunnen maken."

Versterkingen in de winter

Met behulp van Coelers en Ebbens gaat Van Duinen aan de slag met nieuwe schaduwlijsten. Voor de langere termijn welteverstaan, want die voor komende transferwindow (die op 1 januari begint) ligt al klaar. "Deze lange voorbereiding is een mooi moment om met een complete groep aan de slag te gaan, een groep waar we vertrouwen in hebben. Maar in het rendement en de laatste lijn willen we wel iets toevoegen."
Mede om die reden is Kik Pierie voor een half jaar gehuurd van Ajax. Als linksbenige centrale verdediger zal hij proberen om Excelsior in de eredivisie te houden. Pierie kan eventueel ook als linksback spelen, waar momenteel geen back-up is voor Nathan Tjoe-A-On.

Tekst gaat verder onder de video:

Sterkhouder Van Gassel

De kwetsbaarheid van Excelsior in de laatste linie uit zich in het aantal tegengoals in de eerste seizoenshelft: 37 in 14 wedstrijden. Alleen hekkensluiter FC Volendam kreeg er meer. Toch is doelman Stijn van Gassel veelal uitblinker bij de Rotterdammers. "Stijn heeft zich bewezen op het hoogste niveau. Dat is een groot compliment voor hem en de staf."
"Of er in de winter interesse voor hem komt? Dat weet je nooit. Maar onze doelstelling is handhaving in de eredivisie. Een van de sterkhouders in januari verliezen zou niet bij die ambitie passen."
Excelsior-doelman Stijn van Gassel
Excelsior-doelman Stijn van Gassel © Rene Nijhuis/Orange Pictures