ACHTER DE SCHERMEN

Van erotische fantasieën tot komische misverstanden: de nieuwsredactie van Rijnmond krijgt soms rare telefoontjes

De nieuwsredactie krijgt elke dag allerlei telefoontjes
De nieuwsredactie krijgt elke dag allerlei telefoontjes © Rijnmond
Op de redactie van Rijnmond krijgen we dagelijks tientallen mensen aan de lijn. Vaak omdat we ze eerst zelf hebben geprobeerd te bellen, soms om ergens over te klagen, maar er zitten af en toe ook heel opmerkelijke telefoontje tussen. Soms met een trieste, maar ook vaak met een vrolijke ondertoon. Wij kunnen af en toe een glimlach niet onderdrukken.
Een aantal collega's stak de koppen bij elkaar om verhalen van legendarische belletjes op te schrijven.

'Ik bel toch met de klantenservice?'

Op een zaterdagmiddag kreeg een nieuwsredacteur een telefoontje van een mevrouw. Haar dochter had bij een supermarkt een zakje pinda's gekocht. Thuis kwam ze erachter dat de nootjes bedorven waren. Dus besloot moeder de telefoon te pakken om er werk van te maken.
Pinda's
Pinda's © Wikimedia Commons
De mevrouw kreeg onze redacteur aan de lijn en vertelde wat haar dochter bij de supermarkt had aangeschaft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er bedorven pinda's worden verkocht, zei ze. Volgens de moeder was het daarom niet meer dan logisch dat haar dochter het geld terug zou krijgen. "Ik vind het heel vervelend voor u, maar ik kan u niet helpen", reageerde de Rijnmond-medewerker.
Niet het antwoord waar de vrouw op hoopte, haar toon werd duidelijk geïrriteerder. Hoe het kon dat onze redacteur haar níét kon helpen om geld terug te geven voor een zakje bedorven pinda's? Het gesprek neigde naar een escalatie.
"Ik bel toch met de klantenservice van de supermarkt?", vroeg de boze mevrouw.
"Nee, u belt met de nieuwsredactie van Rijnmond", sprak onze redacteur tegen.
Aan de andere kant van de lijn viel een korte stilte, daarna volgde een lach. Het kan de besten overkomen, zullen we maar zeggen.

'Wat heb Sparta gedaan?'

Of je bij ons op de nieuwsredactie of op de sportredactie werkt, maakt niet uit: bijna iedere Rijnmond-collega wordt regelmatig aan de telefoon geconfronteerd met de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbaluitslagen.
Soms heeft een collega op de nieuwsredactie helemaal niets met voetbal. Dan herhaalt zich, vaak 's avonds of in het weekend, een bekend riedeltje: de redacteur die de telefoon opneemt, schreeuwt van de nieuwsredactie naar de sportredactie hoe laat Feyenoord moet spelen. "Half 3!" schreeuwt de sportredacteur dan terug.
Vito van Crooij en de rest van Sparta is uitzinnige na de late zege tegen FC Groningen
Vito van Crooij en de rest van Sparta is uitzinnige na de late zege tegen FC Groningen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Sommige bellers zijn helemaal verstoken van onze tv, radio, website of sociale kanalen, maar hebben wél het telefoonnummer van de nieuwsredactie. Eén meneer belt bijna dagelijks naar het Lloydkwartier om een kort praatje te maken, en één keer in de week heeft hij die ene prangende vraag, gesteld met zwaar Rotterdams accent: "Wat heb Sparta gedaan?"
Of het nu vlak na de wedstrijd is of al een dag later, we vertellen hem geduldig en met alle plezier of zijn favoriete club heeft gewonnen.

‘Om eeeh, ja, hoe zeg je dat, eeeh… een hand te geven’

Een stapje in de tijdmachine, terug naar de jaren '90. Toen was de telefoon nog hét medium waarmee luisteraars lieten weten wat zij van ons vonden. "We kregen via het bekende nummer 010 4 36 44 36 vaak complimenten", vertelt een collega, "Dan plakte ik er vaak nog een gezellig babbeltje aan vast met deze en gene. Maar ik moet zeggen dat de kritische en minder fijnbesnaarde luisteraars de telefoon ook wisten te vinden."
Ja, hallo, hierrrr Amsterdam!
Een beller naar de nieuwsredactie van Rijnmond
Toentertijd waren er bij Rijnmond nog nachtdiensten. En ook midden in de nacht wisten luisteraars ons te vinden. "De nachten waren voor de bijzondere bellers", vertelt de collega. "Een oudere man uit Amsterdam bijvoorbeeld, die altijd belde na het nieuws van middernacht. Je zag in je schermpje al het bekende 020-nummer verschijnen. Als je opnam, hoorde je eerst heel veel gehoest en gerochel en daarna ‘Ja, hallo, hierrrr Amsterdam!’."
Na wat slap geouwehoer over van alles en nogwat, draaide de Amsterdammer het gesprek altijd naar de nieuwslezeressen. Hij had één favoriet en wilde voor haar graag langskomen in Rotterdam. "Om haar ‘eeeh, ja, hoe zeg je dat, eeeh… een hand te geven’. Waarschijnlijk had hij thuis een vrouw die het niet goed vond dat hij belde, want na een tijdje hoorde je een deur opengaan en legde hij snel neer."

Seksuele uitspattingen

Ook een wat oudere mevrouw wist ons 's nachts vaak te vinden. Haar telefoontjes waren niet zo netjes als de Amsterdammer. "Ze vertelde áltijd over haar seksuele uitspattingen tijdens haar overwinteringen in de Algarve", weet onze collega nog goed.
De Algarve in Portugal
De Algarve in Portugal © Wikimedia Commons
Haar man was net overleden en die escapades in de Algarve zaten haar niet helemaal lekker. "Wat ze daar deed, was voor haar gevoel vreemdgaan", legt onze collega uit. "Dus het voelde goed, maar toch ook weer niet. Ze wilde weten of ík het wel eens buiten de deur deed. Toen ik antwoordde van niet, zei ze: ‘Wacht maar, dat komt wel’. Maar, ik kan mijn vrouw geruststellen: ze heeft nog steeds geen gelijk gekregen!"

Radiostilte

Mensen zien Rijnmond toch een beetje als een goeie vriend waar je zonder schaamte tegenaan kunt zeuren. En soms figureert de nieuwsredactie als vraagbaak. "Mijn ervaringen in de avond waren belletjes van mensen die nog geen internet hadden en op zoek waren naar het telefoonnummer van een restaurant. Sindsdien noem ik Rijnmond ook weleens 'VVV Rijnmond'", vertelt een collega.
Wanneer er iets mis gaat op Radio Rijnmond, zijn luisteraars er als de kippen bij. "Ik luister in Rotterdam-Hillegersberg en ik hoor ineens niks meer", klinkt het dan bijvoorbeeld aan de lijn. Vanuit alle hoeken van de regio weten mensen ons dan te vinden.
Radio Rijnmond
Radio Rijnmond © Rijnmond

'Ik hoort dat ik dood gaat'

Een oudere dame wist niet wat haar overkwam toen eens een zogenaamde noodband werd gestart op Radio Rijnmond. Dat is een bandje dat automatisch gaat afspelen als het een paar seconden stil is op de radio. Bijvoorbeeld omdat een nieuwslezer of presentator een knop of schuifje vergeet. "Dit keer startte de noodband omdat de klassieke muziek in een programma - dat hadden we toen nog - wel héél dynamisch was. Dus soms ook heel erg zacht", legt onze collega uit.
De noodband startte automatisch een nummer van Het Klein Orkest in. Welke? 'Over 100 jaar zijn jullie allemaal dood'. De oudere dame belde direct naar onze redactie en zei met onvervalst Rotterdams accent: "Zit ik op m'n gemak te luisteren naar klassieke muziek, hoort ik in ene keer dat ik dood gaat."
"Hadden we al die gesprekken maar opgenomen", blikt onze collega nu terug. "Daar kun je zo een week radio van maken."