KUNST

Zijn schilderij moest van de muur vanwege te veel mannen: 'De mensen die het weg willen hebben, hebben geen humor'

Kunstenaar Rein Dool met zijn kunstwerk
Kunstenaar Rein Dool met zijn kunstwerk © RTV Dordrecht
Twee weken geleden was een van zijn kunstwerken groot in het nieuws. Het schilderij met sigaren rokende mannen werd van de muur in een ruimte van de Universiteit Leiden weggehaald. Reden: een vrouwelijke medewerker liet op Twitter weten zich te ergeren aan het schilderij. De Dordtse maker Rein Dool (89) is niet te spreken over de actie en hij was dan ook stomverbaasd toen hij over de ophef hoorde, zegt hij tegen RTV Dordrecht.
Dool maakte het kunstwerk in 1976. Op het schilderij zijn vijf mannen te zien en zij vormden destijds het bestuur van de universiteit. "De rokende mannen vonden het een prachtig schilderij. Mét humor. De mensen die het nu weg willen hebben, hebben totaal geen humor. Want het is een heel leuk, ironisch schilderij."
Hij maakte het werk destijds niet in opdracht van de universiteit, maar omdat hij het een interessant onderwerp vond. Het paste volgens hem in een leuke traditie waarin besturen werden geportretteerd: "Ik dacht: dat wil ik ook doen", vertelt hij in zijn atelier aan de Dordtse Wolwevershaven.
"Het zijn zeer gewaardeerde oud-bestuurders van onze universiteit en het schilderij geeft een uniek, historisch tijdsbeeld weer. Het is een indrukwekkend kunstwerk en we zijn trots op de bestuurders van toen die erop staan afgebeeld. Daar doet de actie niets aan af", zei Annetje Ottow van de universiteit al eerder in een reactie.

'Het was zo in die tijd'

Voor Dool is het inderdaad niet meer dan een verbeelding van de tijdsgeest. "Het was zo in die tijd, de kamer stond blauw van de rook. Het wáren allemaal mannen en daarom is het nu van de muur gehaald. En dat vind ik wel heel jammer." Het werk schijnt inmiddels weer teruggehangen te zijn in één van de gebouwen van de universiteit, tot een definitief besluit is genomen.
Hoewel de meningen verschillen over zijn werk in Leiden, geeft Dool aan nog nooit zo veel aandacht voor zijn werk te hebben gekregen. Liefhebbers van zijn kunst kunnen vanaf 11 december zelfs in de buurt terecht, want dan start een expositie van Dool in het Dordrechts Museum. Zijn werk is tot en met 21 mei te zien.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.