VUURWERK

Vuurwerkwinkel de Kanonslag beleefde zware coronajaren: 'Ik ben pas blij als het zover is'

Eigenaar Jan Bontes van vuurwerkwinkel de Kanonslag in Capelle aan den IJssel kijkt voorzichtig uit naar de jaarwisseling
Eigenaar Jan Bontes van vuurwerkwinkel de Kanonslag in Capelle aan den IJssel kijkt voorzichtig uit naar de jaarwisseling © Radio Capelle
Na twee jaar waarin vuurwerk afsteken vanwege het coronavirus verboden was, mag Jan Bontes van vuurwerkwinkel de Kanonslag in Capelle aan den IJssel dit jaar wel los. Toch kijkt hij uit, want de afgelopen twee jaarwisselingen verloor hij veel omzet. Uit angst voor weer een lastminute verkoopverbod heeft de zaak geen actiefolders laten maken en door de gebruikelijke voorverkoop is ook een streep gegaan. "Ik ben pas blij als het zover is", zegt eigenaar Jan Bontes.
Samen met neef Bobby, broer Theo, zoon Dikkie en goede vriend Danny runt Bontes zijn zaak al 22 jaar. De vuurwerkwinkel is bovenal een gezellige plek waar gezinnen kunnen genieten van een gratis oliebol of een speciaal Sinterklaas- of Kerstfeestje. "Maar ja, dat misten we nu twee jaar", zegt Bontes tegen Radio Capelle.

Nul compensatie

Door de coronamaatregelen kreeg de vuurwerkwinkel tot twee keer toe te maken met een verkoopverbod. Vorig jaar dacht Bontes het goed uitgekiend te hebben door alle noodzakelijke keuringen uit te stellen tot 1 november, maar uiteindelijk kreeg de vuurwerkbranche alsnog met een verbod te maken: "Alleen dat kostte ons al 25 duizend euro, maar als compensatie kregen we 0.0."
Als dat twee jaar achter elkaar gebeurt, mis je veel omzet. "Daarnaast hebben we ook nog een outletwinkel die acht maanden dicht was. Tel je dat allemaal bij elkaar op, dan loopt de totale schade op tot in de tienduizenden euro's of misschien zelfs wel een ton, waardoor je het nu moeilijk hebt."
Radio Capelle ging langs bij de Kanonslag om te zien wat er dit jaar in de verkoop gaat:
Om zo'n lastminute verkoopverbod voor te zijn, let Bontes dit jaar nog beter op: geen folders en geen voorverkoop: "Als wij nu voorbestellingen gaan aannemen en het gaat weer niet door, ga dan maar eens uitzoeken hoe je al die mensen hun geld moet gaan terugstorten."

Geen knalvuurwerk

Toch staan de seinen vooralsnog op groen en dat betekent dat de in 2020 afgesproken vuurwerkregels voor het eerst van kracht zijn: knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen zijn verboden, terwijl siervuurwerk is toegestaan. De gemeente Capelle aan den IJssel laat weten dit landelijke vuurwerkbeleid te volgen en voert daarnaast zo'n veertig vuurwerkvrije zones in.
"Voor ons is dat totaal niet nadelig", zegt Bontes over de vuurwerkregels. "Wij hebben het knalvuurwerk en de vuurpijlen in het verleden zo duur gemaakt dat ze het bij ons niet komen kopen. Puur om te voorkomen dat groepen jongeren dit om 16:00 uur al gaan afsteken." Daar kun je in zijn winkel het 'mooiere' vuurwerk aanschaffen "voor gezinnen die zeggen: 'We kopen liever één cake die heel mooi is, dan allerlei verschillend vuurwerk om af te steken'."
Met verschillende cakes heeft de vuurwerkwinkel voor iedere prijsklasse genoeg opties
Met verschillende cakes heeft de vuurwerkwinkel voor iedere prijsklasse genoeg opties © Radio Capelle

Knallende jaarwisseling

Of het dit jaar nu wel of niet doorgaat, de voorbereidingen bij de Kanonslag zijn inmiddels wel op gang gekomen. "Iedereen staat klaar om er deze jaarwisseling weer wat moois van te maken. Dus ik zou nu alvast willen zeggen: of je je vuurwerk nu bij ons haalt of bij iemand anders, een goed uiteinde en kijk uit met vuurwerk!", besluit Bontes.
De showroom is nog niet af, maar staat inmiddels wel weer in de stijgers
De showroom is nog niet af, maar staat inmiddels wel weer in de stijgers © Radio Capelle
Ook de gemeente Capelle laat weten te hopen op een fijne jaarwisseling: "In principe zal dit de eerste oudejaarsviering worden zonder coronarestricties, sinds de aanscherping van het landelijke beleid. Hoe dat beleid in de praktijk gaat werken zullen we nu dus voor het eerst gaan zien, maar daar verwachten we weinig problemen", aldus een woordvoerder.
Dit is een verhaal van onze mediapartner Radio Capelle.