IN MEMORIAM

Vlaardingse horecaman en politicus Ben Vuijk (65) overleden: 'Als hij ergens in geloofde, deed hij het'

De overleden Vlaardingse politicus en horecaman Ben Vuijk
De overleden Vlaardingse politicus en horecaman Ben Vuijk © ONS.Vlaardingen
"Door kleine dingen te doen, kon hij grote dingen bewerkstellingen", zegt fractievoorzitter Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen in reactie op het overlijden van partijgenoot Ben Vuijk. De uitbater van legendarische cafés als De Arepol, d’Oude Stoep en De Salon overleed maandag na een slopende ziekte. Vuijk was 65 jaar.
Het had niet veel gescheeld of Vuijk had carrière gemaakt op zee. Hij was voorbestemd om naar de Hogere Zeevaartschool te gaan, maar een heupoperatie maakte dat destijds onmogelijk. Niet dat Vuijk daar een traan om liet. "Ik wil graag onder de mensen zijn, waar reuring is. En ik ontdekte bij mijzelf een sterke drang tot het ondernemerschap", liet Vuijk, vader van voormalig Miss Nederland Jessie-Jazz, twee jaar geleden optekenen als Vlaardinger van de Week.
Na een korte carrière als filiaalchef in een kledingzaak, rolde Vuijk de horeca in als diskjockey in De Arepol in de Prins Hendrikstaat. Die zaak nam hij begin jaren tachtig over. Oudere Vlaardingers koesteren warme herinneringen aan de feesten en optredens in De Arepol. Het iconische café lag midden in een woonwijk.

Livemuziek

"Horeca was in die tijd vaak meer van hetzelfde", herinnert horecaman en oud-politicus Ben Trooster zich. "Ben organiseerde als een van de eerste cafébazen livemuziek in De Arepol en haalde grote artiesten naar de stad. Het eerste optreden in Vlaardingen van André Hazes senior was georganiseerd door Vuijk."
Na zijn horecacarrière stortte Vuijk zich op de gemeentepolitiek. Vanaf 2010 als raadslid namens VV2000/Leefbaar Vlaardingen, sinds 2018 voor ONS.Vlaardingen. Ziekte dwong hem in maart vorig jaar tot het tijdelijk stoppen met het raadswerk. Na een zware operatie keerde Vuijk voor een tijdje terug, maar in juni dit jaar moest hij zich weer laten vervangen.
Het was een lieve man van weinig poeha. Vriendelijk, maar direct als het moest.
Fractievoorzitter Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen
Fractievoorzitter Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen: "Het was een lieve man van weinig poeha. Vriendelijk, maar direct als het moest. En hij was verknocht aan Vlaardingen."
Zowel Hoogendijk als Trooster roemt de creativiteit, de durf en de ideeënrijkdom van Vuijk. "Als ondernemer liep hij natuurlijk een financieel risico met het organiseren van al die optredens van bekende artiesten. Maar als hij ergens in geloofde, dan deed hij dat gewoon", zegt Troost.

Vrolijke stad

Vuijk heeft zich in de gemeentepolitiek vooral hard gemaakt voor een leefbare, vrolijke stad. Eerder deze maand nog opende hij de opgeknapte Peperstraat. Deze winkelstraat vlakbij de Grote Kerk werd opgefleurd met vlaggen, betere verlichting en plantenbakken.
"Vlaardingers verdienen toch een betere stad dan de desolate staat waarin het nu verkeert. Het hoeft allemaal niet zo veel te kosten, een paar simpele aanpassingen en het geheel ziet er weer fleurig uit", sprak hij bij die gelegenheid.