FEYENOORD

Opeens was hij daar: Tyrell Malacia debuteerde vijf jaar geleden met winnend Feyenoord tegen Napoli

Tyrell Malacia na zijn debuut voor Feyenoord
Tyrell Malacia na zijn debuut voor Feyenoord © Mischa Keemink / VK Sportphoto
Momenteel is hij met het Nederlands elftal in Qatar voor het WK Voetbal. Al moet Tyrell Malacia het als speler van Manchester United bij Louis van Gaal doen met een reserveplek in Oranje. Vijf jaar geleden begon het allemaal voor de linksback toen hij in de Champions League voor het eerst mocht spelen in het shirt van Feyenoord.
Het is 6 december 2017 en trainer Giovanni van Bronckhorst heeft personele problemen op de linksbackpositie, waar Ridgeciano Haps en Miquel Nelom niet inzetbaar zijn. En dus ziet Gio zich genoodzaakt om een jeugdspeler op te stellen.
Omdat Feyenoord als landskampioen meedoet aan de Champions League, mag het onder 19 elftal duels in de UEFA Youth League afwerken. In dat elftal spelen jongens als Lutsharel Geertruida, Orkun Kökcü en dus Tyrell Malacia. Zij snuffelen al aan het echte werk en als de nood aan de man is, kan Van Bronckhorst op ze terug vallen. En zo kan het gebeuren dat de eerste minuten in Feyenoord-1 meteen minuten op het allerhoogste Europese niveau zijn.
Malacia tijdens de wedstrijd tegen Napoli
Malacia tijdens de wedstrijd tegen Napoli © Mischa Keemink / VK Sportphoto
Feyenoord heeft een teleurstellende campagne achter de rug in de Champions League. In een poule met Manchester City, Napoli en Shakthar Donetsk is nog niet gewonnen. Sterker nog, elke wedstrijd levert een nederlaag op. Europees is Feyenoord dus al uitgeschakeld, maar de eer kan nog wel gered worden in het laatste thuisduel in De Kuip tegen Napoli.

De eer gered

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst begint met de volgende elf spelers aan de wedstrijd: Vermeer; Nieuwkoop, Van Beek, Tapia, Malacia; Amrabat, Toornstra, Vilhena; Berghuis, Jørgensen, Boëtius. Steven Berghuis en Bart Nieuwkoop worden later nog gewisseld voor Sam Larsson en Jeremiah St. Juste. De matchwinner. Tyrell Malacia mag bij zijn debuut meteen de 90 minuten volmaken.
Het is een nog onbekende naam voor velen en dus gingen wij in de voorbeschouwing op Feyenoord – Napoli, een uur voor de aftrap, maar eens op zoek naar meer informatie over het talent. Jeugdtrainer Melvin Boel sprak nog voor de wedstrijd zijn lof uit voor Malacia, die hij in zijn nog jongere jaren onder zijn hoede had.
Jeugdtrainer Melvin Boel voorafgaand aan debuut Malacia
“Hij is meer vergelijkbaar met Haps dan met Nelom. Aanvallend ingesteld, niet bang om er overheen te komen en dan de voorzet te geven. Ik denk dat dit goed is in het spel voor Feyenoord en dat hij er klaar voor is. Misschien niet om Champions League te spelen, maar wel voor zijn eerste wedstrijd als vleugelverdediger.”

De wedstrijd

In de beginfase werd Feyenoord volledig overlopen door de Italianen. Napoli kwam dan ook na twee minuten op voorsprong via Piotr Zielinski (0-1), omdat de Rotterdammers een vrije trap van Marek Hamsik niet goed konden wegwerken. De mannen van Giovanni van Bronckhorst konden geen grip krijgen op Napoli, die de eerste twintig minuten volledig controleerden.
Daarna rechtte Feyenoord knap de rug en gaf Steven Berghuis vanaf de rechterkant een prima voorzet op het hoofd van Nicolai Jørgensen, die op geweldige wijze de 1-1 op het scorebord zette.
De Rotterdammers moesten in de slotfase van het duel verder met tien man, omdat Tonny Vilhena zijn tweede gele kaart pakte. Uiteindelijk zou Feyenoord nog met drie punten het Europese avontuur afsluiten. Invaller Jeremiah St. Juste kopte Feyenoord in de blessuretijd naar de winst (2-1). De Kuip explodeerde vervolgens van vreugde.

En nu doorpakken

Malacia maakte meteen indruk, zeker als je bedenkt dat dit zijn eerste minuten in het eerste elftal zijn. De linksback hoopte al dat zijn kans zou komen, doordat Haps en Nelom geblesseerd waren. "Dan zie je dat er misschien een kans voor jou ligt. Dan hoor je van de trainer dat je mag spelen en dan winnen we ook nog. Fantastisch. Het had niet mooier gekund."
Malacia begon wat onwennig, maar richtte zich op. Hij kreeg veel complimenten op Social Media en was zelf ook tevreden over zijn prestatie. "In het begin ging het wel redelijk, daarna pakte ik het goed op en dan zie je dat het heel lekker gaat. De trainer heeft tegen me gezegd dat ik mijn eigen spel moest spelen en dat heb ik geprobeerd te doen. Hij was heel tevreden over me. Nu moet ik gewoon doorpakken, hard blijven werken en goed trainen. Dan zien we wel verder."
Malacia probeert Dries Mertens van scoren af te houden, Sven van Beek (l) kijkt toe
Malacia probeert Dries Mertens van scoren af te houden, Sven van Beek (l) kijkt toe © Mischa Keemink / VK Sportphoto

Malacia vast in de basis? Opportunistisch!

Daags na zijn debuut werpt presentator Etienne Verhoeff in FC Rijnmond de volgende stelling van één van onze luisteraars op. “Nelom maar snel verkopen en Malacia op zijn plek?” En hoewel er lof is voor zijn debutant, gaat dat voor AD-columnist Sjoerd Mossou nog een stap te ver. “Dit doen ze bij Ajax vaak, na een goed debuut meteen roepen dat hij fantastisch is. Ik vind het heel opportunistisch.”
FC Rijnmond de dag na zijn debuut over Tyrell Malacia
Wel is er het pleidooi dat Feyenoord dit vaker mag doen, jeugdspelers voor de leeuwen gooien als de situatie daar om vraagt. Malacia zou in de tweede seizoenshelft al regelmatig zijn kans krijgen en nog elf eredivisieduels spelen in zijn eerste seizoen.
Uiteindelijk zou Malacia meer dan honderd duels in het shirt van Feyenoord spelen. Hij won de concurrentiestrijd van Ridgeciano Haps en werd een vaste waarde op de linksbackpositie. In het jaar van de Conference League-finale was hij een wekelijkse uitblinker en verdiende hij zijn transfer naar Manchester United.
Daar is hij nu nog geen onomstreden basisspeler, maar wat niet is, kan nog altijd komen. En anders is hij altijd welkom om terug te keren en weer uit te blinken bij Feyenoord.