DRAMA KLAASWAAL

Emotionele uitvaart verwacht voor verongelukte Jesse (20): 'Het wordt veel en groot, precies zoals hij gewild zou hebben'

Broers Jesse en Remco hadden een goede band
Broers Jesse en Remco hadden een goede band © Rijnmond
"Jesse had geen angst voor de dood. ‘In het hiernamaals is het mooi en vredig’, zei hij nog niet zo lang geleden tegen zijn moeder.” De familie put troost uit deze woorden van hun eerder deze maand verongelukte neef en zoon, zegt oom Peter van der Hoek. “Hij leefde volop, en zijn motto was: waarom niet?” Donderdag wordt Jesse de Ruiter begraven, bijna twee weken na het fatale ongeluk en waarbij zijn broertje Remco ernstig gewond raakte.
Met Remco gaat het voorzichtig wat beter. De 15-jarige jongen zat bij zijn broer in de auto toen het voertuig om onduidelijke redenen vrijdagochtend 18 november met volle kracht tegen een boom botste, een paar straten van de ouderlijke boerderij in Strijen.
De 20-jarige Jesse was op slag dood; Remco liep naast meerdere botbreuken in benen en armen ook een hoofdwond en een zware hersenschudding op.

Te zwak om volle emotie te doorleven

De eerste dagen na het ongeval was Remco amper aanspreekbaar, maar inmiddels gaat het wat beter met de jongen. “Hij is vaker wakker en alerter; langzaam beseft hij wat er is gebeurd en dat zijn broer donderdag begraven wordt”, zegt Peter van der Hoek, “maar hij is lichamelijk te zwak om de volle emotie hiervan te doorleven.”
Remco wordt kunstmatig gevoed en krijgt medicijnen tegen de pijn. “Die medicijnen maken hem misselijk. Licht en geluid verdraagt hij slecht.”
Het goede nieuws kreeg de familie te horen van de neuroloog: Remco houdt hoogstwaarschijnlijk geen blijvende hersenschade over aan het ongeval. En de kans is groot dat hij lichamelijk ook volledig herstelt, maar het revalidatietraject zal lang zijn.

Jesse-waardige herdenking

Ondanks de broze gezondheid van Remco, is hij er donderdag wél bij. Een ambulance van de Stichting Ambulance Wens brengt hem samen met twee verpleegkundigen vanuit het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam naar restaurant De Koningshoeve in Klaaswaal. Daar is aan het begin van de middag de herdenkingsdienst voor Jesse.
Privéfoto
Privéfoto © De 20-jarige Jesse overleed vrijdag 18 november bij de botsing op de Boomdijk bij Klaaswaal
“We wilden dat de uitvaart ‘Jesse-waardig’ zou zijn. ‘Veel en groot’, zoals Jesse was. En dat is met hulp van Jesse’s vrienden, een paar bedrijven en de gemeente Hoeksche Waard gelukt”, vertelt Peter van der Hoek. “Remco zal vanwege zijn gezondheidstoestand niet alles meekrijgen en meemaken. Daarom filmen we alles van begin tot eind.”

Plek voor 500 mensen

Om een dergelijke uitvaart mogelijk te maken, startte de familie een crowdfundingactie. Doel was 10 duizend euro in te zamelen; deze woensdag is al meer dan 20 duizend euro toegezegd.
In De Koningshoeve is plek voor ongeveer 500 mensen, en die verwacht Peter van der Hoek ook. “Er werden vele honderden kaarten bezorgd bij familie De Ruiter. De belangstelling was hartverwarmend en overweldigend.”
Na de herdenkingsdienst wordt de kist met het lichaam van Jesse op een dieplader gelegd voor de tocht naar uiteindelijk de begraafplaats in Strijen. De kist wordt vastgezet met twee eenvoudige oranje spanbanden “Jesse zou het zelf ook zo hebben gedaan”, denkt oom Peter.
In de rouwstoet rijden onder meer twaalf tractoren mee, naast de ambulance waar broer Remco in ligt. Er wordt kort gestopt bij De Vuurwerkboerderij in Numansdorp. Omdat Jesse dol op vuurwerk was en er vaste klant was, wordt op deze plek wat vuurwerk afgestoken.
Vanuit Numansdorp rijdt de stoet terug naar Strijen, naar de ouderlijke woning van Jesse en Remco. Ook daar wordt kort stilgehouden. Via de werkgever van Jesse –nog geen 500 meter van het ouderlijk huis- eindigt de tocht naar verwachting rond 15:00 uur bij de begraafplaats in Strijen.

Vader komt elke dag langs plek ongeluk

De familie denkt ondertussen na over een permanent herinneringsmonument op de plek van het fatale ongeval. Er is genoeg geld met de crowdfunding opgehaald om zo’n herdenkingsteken mogelijk te maken.
Wrang detail is dat vader Martin bijna dagelijks langs de boom komt waartegen de auto van Jesse botste. Hij heeft daar vlakbij een stuk land.
“Het herdenkingsmonument moet Martin daarom een positief gevoel geven, niet van: wat een rotplek”, zegt Van der Hoek. Er zijn wat ideeën waarover de familie binnenkort in gesprek gaat met de gemeente en het hoogheemraadschap.
Bloemen op de plek van het ongeluk
Bloemen op de plek van het ongeluk © Privéfoto