POLITIEK

Tunahan Kuzu (Denk) stapt uit Rotterdamse gemeenteraad: 'Combinatie met Tweede Kamer is te veel'

Tunahan Kuzu met burgemeester Ahmed Aboutaleb
Tunahan Kuzu met burgemeester Ahmed Aboutaleb © archief
Tunahan Kuzu stopt als raadslid voor Denk in de Rotterdamse gemeenteraad. Zijn werk in de Rotterdamse raad in combinatie met het werk in de Tweede Kamer werd te veel, zegt hij.
Kuzu begon zijn politieke loopbaan in Rotterdam. In 2015 was hij de medeoprichter van de landelijke partij Denk. Bij de gemeenteraadsverkiezing van maart dit jaar stond Kuzu als lijstduwer op de kandidatenlijst. Hij kreeg uiteindelijk 2748 stemmen voorkeursstemmen. Genoeg voor een plekje in het Rotterdamse stadhuis. Hij gaf aan zoveel stemmen niet te kunnen negeren en werd (opnieuw) raadslid. Dat combineert hij met zijn werk als lid van de Tweede Kamer.
Vier jaar geleden kwam Kuzu ook al een tijdje naar Rotterdam om gemeenteraadslid te worden. Hij heeft toen de nieuwe fractie ingewerkt, het debuut van Denk in de Rotterdamse politiek. Toen oud-fractievoorzitter Stephan van Baarle ging onderhandelen voor een nieuwe college, kreeg hij hulp van de ervaren Kuzu. Na het zomerreces vertrok Kuzu weer uit Rotterdam en ging verder in de Tweede Kamer.
Het Denk-raadslid was tussen 2008 en 2012 al lid van de Rotterdamse gemeenteraad, toen voor de PvdA. Naoufal Akhatab volgt Kuzu op als raadslid in Rotterdam. Die is nu burgerraadslid van Denk Rotterdam.

'Bijzondere tijd'

De afgelopen maanden waren voor Kuzu extra bijzonder, schrijft hij. "Als mij, toen ik Denk in 2014 oprichtte, verteld zou worden dat mijn partij een college met Leefbaar Rotterdam, de VDD en D66 zou vormen, had ik die persoon voor gek verklaard. Het kan verkeren in de politiek en gelukkig maar ook." Kuzu schrijft dat samenwerking nodig is om polarisatie te overstijgen.
Kuzu neemt donderdagavond afscheid van de raad. Hij benadrukt dat hij niet opstapt omdat hij geen wethouder is geworden en noemt Rotterdam in zijn brief aan de raad 'de mooiste stad van Nederland'.