112

14 woningen ontruimd na vondst zeer explosieve stof acetonperoxide (TATP) in Spijkenisse

Een speciaal team is opgeroepen om de gevaarlijke stof te onderzoeken
Een speciaal team is opgeroepen om de gevaarlijke stof te onderzoeken © MediaTV
Bij een flat aan de Mizarstraat in Spijkenisse zijn zeker 14 woningen ontruimd omdat in één van de appartementen acetonperoxide is gevonden. Dat is een erg instabiele, explosieve stof die bij hitte of een schok snel kan ontploffen.
Agenten zagen het materiaal in een doos toen ze woensdagmiddag in de woning twee mensen aanhielden voor dreigen met een vuurwapen. Een 32-jarige vrouw en een 33-jarige man uit Spijkenisse werden snel daarna aangehouden.
Vanwege de vondst van TATP is een grootschalige actie opgestart rond de woning en werd de hele straat werd afgesloten. Een deel van de evacuéss wordt opgevangen in een recreatieruimte op de bovenste verdieping van de flat. De anderen zijn vertrokken naar familie en bekenden.
De explosieve stof acetonperoxide moet naar buiten worden gehaald en daar tot ontploffing worden gebracht. Dat kan vanwege de instabiliteit van het spul nog een tijd duren. Pas daarna kan de politie de rest van het huis doorzoeken.
TATP wordt veel gebruikt door amateurs die een bom willen maken. Het is erg explosief materiaal, dat bij het minste of geringste kan afgaan. De stof werd gevonden na aanslagen door IS in Syrië, Parijs en Brussel. De politie benadrukte dat terrorisme in deze zaak niet aan de orde is.
In de flat in Spijkenisse wordt onderzoek gedaan naar mogelijke explosieven
In de flat in Spijkenisse wordt onderzoek gedaan naar mogelijke explosieven © Rijnmond

Bewoner moet twee keer woning verlaten

Een van de bewoners in de Mizarstraat laat weten dat hij aan het werk was op het moment van de arrestatie. "Eerst was er vandaag een wapeninval, daarom moesten wij van de begane grond en de eerste verdieping het huis uit."
Na het incident moest een deel van de bewoners opnieuw de woning verlaten. "Nou sta ik weer buiten, vanwege dat onderzoek naar het huis. Ik hoop dat ik snel weer bij mijn beestjes kan."

'Angst zit er goed in'

Een andere bewoner hoorde van haar buurman dat er wat speelde. "Die zei dat er een explosief in de woning was aangetroffen en we niet naar binnen mochten." De vrouw ging daarom snel terug naar haar huis, waar de grootschalige actie al gaande was. "De politie heeft toen voor mij wat luiers voor mijn kind en medicatie die ik zelf nodig had uit m'n huis gehaald."
De 36-jarige bewoner hoopt dat ze snel weer met haar dochtertje naar huis mag. "Ik hoop dat er snel een oplossing komt", zegt ze. "Maar de angst zit er wel goed in. Het is voor mij drie deuren verderop."
De politie in actie, woensdag in de Mizarstraat in Spijkenisse
De politie in actie, woensdag in de Mizarstraat in Spijkenisse © JB Media