CHEMOURS

Drinkwaterbedrijven naar rechter om vergunning Chemours aan te vechten: 'veiligheid drinkwater in gevaar'

DuPont Chemours in Dordrecht
DuPont Chemours in Dordrecht © Rick Huijzer
Drinkwaterbedrijven Oasen en Evides stappen naar de rechter om de nieuwe vergunning van de chemische fabriek Chemours in Dordrecht aan te vechten. Volgens hen is het drinkwater in de regio in gevaar door lozingen van de fabriek, meldt RTV Dordrecht.
De nieuwe vergunning van Chemours is eind oktober ondertekend door de provincie Zuid-Holland, maar volgens de drinkwaterbedrijven zijn er onaanvaardbare risico's voor het drinkwater en kan de veiligheid niet worden geborgd, zegt RTV Dordrecht. De bedrijven vinden dat de provincie bij de afgifte van de nieuwe vergunning onzorgvuldig en onvolledig werk heeft geleverd.
Zo is niet meegerekend hoeveel van het kankerverwekkende PFAS geloosd wordt op de rivier Beneden Merwede door DuPont en DOW, die beide een fabriek hebben op het terrein van Chemours aan de Baanhoekweg. Ook zou onduidelijk zijn welke andere zeer zorgwekkende stoffen in het rivierwater en daarmee mogelijk in het drinkwater eindigen.

Rioolwaterzuivering

Chemours blijkt bovendien toestemming te hebben om afvalwater, met daarin PFAS en andere chemische stoffen, via de Dordtse rioolwaterzuiveringsinstallatie te lozen. Die instalatie loost op haar beurt ook in de rivier, maar daar is geen toezicht op. De monitoring van de emissie en lozing door Chemours en waakhond DCMR piept en kraakt, volgens de drinkwaterbedrijven. Provincie Zuid-Holland verklaart dat het niet op de verwijten van Oasen en Evides kan reageren, zolang het proces loopt.
Toxicoloog Jacob de Boer van de VU in Amsterdam noemt het pijnlijk dat de vergunning al is ondertekend. "Het verwondert. Ik begrijp ook niet goed waarom ze niet eerst goed overlegd hebben met de drinkwaterbedrijven. Ik vind het zeer slecht bestuurd." Ook vindt hij het onbegrijpelijk hoe snel de provincie groen licht heeft gegeven voor de vergunning, terwijl er nu in Europa zoveel zorgen zijn om PFAS. "De vergunning is notabene al afgegeven. Dat is zeer pijnlijk; dat draai je ook niet zomaar meer terug."

Toezicht

De Dordtse wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) heeft onlangs de Milieudienst Rijnmond DCMR en de provincie op het matje geroepen over het toezicht op het Dordtse chemiebedrijf Chemours. Zij wil dat de uitstoot van het bedrijf 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden. Ook de plaatselijke VVD uitte toen felle kritiek op waakhond DCMR, maar de provincie zei deze kritiek niet te herkennen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl