CYBERCRIMINALITEIT

Xander werd gehackt en raakte alles kwijt, nu wil hij anderen behoeden voor dezelfde fout

Cybercriminaliteit
Cybercriminaliteit © Pixabay
Eén op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminaliteit. Het is een gevaar waar je als kleine zelfstandige niet direct bij stilstaat en waarvan je vaak ook niet weet welke maatregelen je ertegen kunt nemen. De 57-jarige Xander Koppelmans leerde dat op de harde manier. Hij verloor met zijn reclameproductiebedrijf door cybercriminaliteit honderdduizenden euro's. Op een speciaal congres in Dordrecht deed hij deze week zijn verhaal, om anderen te waarschuwen.
"Je bent gewoon aan het werk. Het was donderdagochtend 10:30 uur en iemand zei: ‘Wat gebeurt er nu op de server?’”, vertelt hij de volle zaal ondernemers. Het bleek te gaan om een hack. “Je ziet op dat moment je mappenstructuur verdwijnen. Maar het hacken is misschien al een half jaar geleden begonnen.”
Tot op de dag van vandaag weet hij dat nog steeds niet zeker. Wat hij wel weet, is dat gehackt worden een hoop gevolgen kent. De misgelopen opbrengsten van zijn bedrijf bedroegen bijna 270 duizend euro. Xander maakte met zijn bedrijf onder meer reclames voor grote winkelketens, maar ook videoclips voor artiesten. Door de hack raakte hij een groot deel van de bestanden kwijt en was een deel beschadigd. De kosten liepen uiteindelijk op tot 1,5 miljoen euro, omdat hij niet alleen het werk deels over moest doen, maar ook moest investeren in nieuwe servers en beveiliging. Hij raakte zijn huis kwijt, zijn huwelijk liep stuk en uiteindelijk heeft hij een half jaar in zijn bestelbus gewoond.

‘Probleem dat alleen maar groter wordt’

Xander is lang niet de enige ondernemer die door hackers getroffen wordt. “In de cybercrime gaat meer geld om dan in de wereldwijde drugshandel”, licht misdaadjournalist Kees van der Spek toe, die het congres leidde. “Het is een ontzettend groot probleem, dat alleen maar groter wordt. Het is onwijs belangrijk om je bedrijf te beveiligen. Het gaat om de cyberveiligheid van het MKB (midden- en kleinbedrijf). Mensen hebben het niet zo door, maar één op de vijf wordt gehackt.”
De eerste vraag tijdens het congres was dan ook wie er weleens slachtoffer is geweest van een hacker. 4 van de 200 aanwezigen staken hun handen omhoog. “Dat hadden er statistisch gezien zo’n 35 moeten zijn, maar daar komt de term 'cyberschaamte' vandaan. Mensen durven er gewoon niet over te praten.”
Het congres in het Postillion Hotel in Dordrecht
Het congres in het Postillion Hotel in Dordrecht © RTV Dordrecht

Maatregelen

Xander is die schaamte inmiddels voorbij. Hij dacht het met allerlei back-ups en ook offline servers voor elkaar te hebben. Maar dat bleek dus niet het geval. Zijn advies: wees voorbereid en neem vandaag nog maatregelen om je te beveiligen tegen een cyberaanval.
“Toen het gebeurde, was ik 50. Meer dan de helft van je leven ben je een bedrijf aan het bouwen. Dan steekt iemand die je niet kent, en die jou ook niet kent, zomaar een stok tussen je spaken. Dat doet van alles met jou als mens, met jouw omgeving, met je collega’s en klanten.”
Andere aanwezige ondernemers waren dan ook erg onder de indruk van het verhaal van Xander. “Dan ga je toch even achter je oren krabben en jezelf afvragen hoe goed wij het nou eigenlijk geregeld hebben. Wat blijkt: er is zeker werk aan de winkel.”
Nu, zeven jaar na het incident en het failliet gaan van zijn bedrijf, gaat het goed met Xander. “Ik heb een super lieve nieuwe vriendin, drie bonusdochters en ik ben weer lekker aan het werk. Maar het trauma is er nog steeds. Als ik het weer sta te vertellen, dan voelt het alsof ik op ieder moment kan gaan janken. Zo diep zit het nog.” Een andere ondernemer antwoordt dan ook op de vraag of hij morgen stappen gaat zetten om zijn onderneming beter te beveiligen: “Het liefst gisteren nog!"
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.