NIEUWS

Video: Joke is kerstgek en versiert haar hele huis: 'Ik ben wel een beetje fanatiek maar ik was dit jaar echt niet de eerste'

Joke heeft enorm veel plezier in het versieren van haar huis
Joke heeft enorm veel plezier in het versieren van haar huis © Rijnmond
De 61-jarige Joke Exmann is helemaal gek van kerst. Van kinds af aan al. Eind oktober haalt ze haar kerstspullen uit de opslag, neemt ze een week vrij en versiert ze haar hele huis. Van top tot teen. Lachend leidt ze Rijnmond rond in haar bomvolle kersthuis.

Waar haalt ze al die kerstspullen vandaan?

Overal en nergens. En Joke gooit niets weg. “Dat vind ik zonde, dat doe ik niet.” Haar kerstcollectie groeit dus alleen maar. Ze struint kerstmarkten, winkels en tuincentra af op zoek naar koopjes en nieuwe kerstspullen. Ze krijgt ook veel.
Het kersthuis van Joke

Hoe groot is de kerstcollectie?

“Echt geen idee.” Ieder jaar neemt ze een week vrij om haar huis te versieren. Door het jaar heen liggen alle kerstspullen opgeslagen in de ruimte onder de bijkeuken. Maar tellen doet ze niet. Haar kersthuis is ook nooit te vol. “Er kan nog meer bij hoor. Ik zie nog plek”, lacht ze.

Het meest bijzondere kerstobject?

Joke loopt naar de antieke kerstkrans aan de deur van de woonkamer en schakelt een knopje in. Een kerstman en sneeuwpop beginnen te bewegen en zingen ‘We wish you a merry christmas’. Aan het einde hoor je vuurwerk en zie je knipperende lichteffecten. “Geweldig hè. Maar ik vind alles mooi. Ja echt!” Het is een erfstuk van haar ouders. “Heel oud en hij doet het nog steeds.”
De antieke kerstkrans en erfstuk van haar ouders
De antieke kerstkrans en erfstuk van haar ouders © Rijnmond

Waar komt de kerstpassie vandaan?

“Van huis uit. Mijn vader was nog erger dan ik. Bij hem bleef zelfs de tram stilstaan zodat de passagiers alles konden bekijken.”

Wanneer mag je los met de kerstgekte?

“Dit jaar was ik er wel heel vroeg bij.” Sinds haar jongste dochter het huis uit is, kan ze al los in oktober. Zij is half november jarig en wilde haar verjaardag niet in kerstsferen vieren.

Wat vindt echtgenoot Erwin ervan?

In een Feyenoord-trui zit hij op de bank verstopt tussen de kerstlampjes en kerstslingers. “Het is een hobby van haar en ze doet het al jaren. Als zij het nou maar leuk vindt, dan vind ik het prima.“ Hij laat Joke lekker haar gang gaan. “Ik bemoei me er niet mee. Zij hangt alles op en ik help op 1 januari alles weer weghalen en schoonmaken.”
Echtgenoot Erwin
Echtgenoot Erwin © Rijnmond

Gepeperde energierekening?

“Nee joh. Het zijn allemaal led-lampjes. Dat kost niet zoveel stroom.” Bovendien heeft Joke nog het geluk een vast energiecontract te hebben.

Veel bekijks?

“Nu staan mensen wel stil bij ons huis.” Tot een paar jaar geleden woonden Joke en Erwin in een bovenwoning op de derde etage en had bijna niemand haar kersthuis in de gaten.

Een uit de hand gelopen hobby?

Volmondig ja, lacht Joke. “Maar gelukkig duurt het maar twee maanden per jaar”, verontschuldigt ze zich. Op 1 januari is het weer over. Dan wordt alles weer ingepakt en het hele huis schoongemaakt. “Want dat gaat nu niet met al die kerstversiering.” En volgend jaar begint het kerstritueel weer van voren af aan. Echtgenoot Erwin heeft wel een waarschuwing. “Het moet niet te gek worden dat ze er weer in oktober mee begint. November is vroeg genoeg.”
Joke in haar kersthuis
Joke in haar kersthuis © Rijnmond