GEWELD

Hoe een onbenullige ruzie om een begroeting de Rotterdamse Chuchu (19) het leven kostte

Chuchu wordt op een brancard van de plek weggevoerd waar de steekpartij plaatsvond
Chuchu wordt op een brancard van de plek weggevoerd waar de steekpartij plaatsvond © Regio15
De paniek is groot onder de Scheveningse badgasten op een snikhete zomerdag in augustus 2020. Vanuit het niets vliegen twee groepen jongeren uit Amsterdam en Rotterdam elkaar aan op de Pier. Er wordt geschopt, geslagen, messen blinken, er wordt in de lucht geschoten en omstanders vluchten weg. De geweldsexplosie duurt nog geen half uur en kost de 19-jarige Rotterdammer Cennethson ‘Chuchu’ Janga het leven. Woensdag is een van de aanstichters van de veldslag veroordeeld tot drie jaar cel.
Of de dood van Chuchu te maken heeft met de eeuwige rivaliteit tussen Rotterdam en Amsterdam is na de veroordeling van inmiddels vier drillrappers nog steeds niet duidelijk. Waarschijnlijk leverde een mix van social media, korte lontjes, muzikale geweldsverheerlijking en mannelijk testosteron een giftige cocktail op.
Er broeit in augustus 2020 al een tijdje wat tussen Amsterdamse drillrappers, verenigd in de groep ‘73 De Pijp’, en Rotterdamse drillrappers die samen de groep ‘24’ vormen. De leider van ’73 De Pijp, de 22-jarige Tyrece B., bedreigt begin juli via Snapchat de destijds 17-jarige frontman Blacka van ‘24’ en nog twee anderen. De vriendin van Blacka stapt naar de politie en doet aangifte.
Een week later verschijnt een drillrapvideo waarin Tyrece B. en twee kompanen het moeten ontgelden. Ze worden beledigd en bedreigd. Op sociale media blijft het daarna onrustig tussen de Amsterdammers en Rotterdammers.
Aan het eind van de dag weet ik oprecht niet waarom deze ruzie precies is begonnen en hoe ik zo dom ben geweest om me in deze 'drill beef' te mengen met jongens die niks te verliezen hebben.
Rapper Blacka
Een paar dagen voor de fatale steekpartij komt de zaak plotseling in een stroomversnelling. Blacka en zijn vrienden komen in Scheveningen bij toeval twee rappers van ’73 De Pijp’ tegen. De twee Amsterdammers weigeren Blacka te begroeten met een boks, waarna een van hen in elkaar wordt geslagen door de Rotterdammers. Beelden van die vechtpartij verschijnen vrijwel meteen online. Te horen is dat Blacka zegt: “Wij zijn vierentwintig man, ga naar de Damska [Amsterdam, red.], we snijden hem kapot man.”
De plaats waar het volledig uit de hand liep tussen de twee groepen
De plaats waar het volledig uit de hand liep tussen de twee groepen © Regio15
Een dag later, op 9 augustus, gooit Blacka nog meer olie op het vuur. In een YouTube-video spreekt hij over de eerdere SnapChat-bedreiging en nodigt hij de Amsterdammers uit om de ‘beef’, de ruzie, uit te vechten: “Ik blacka herhaal ik wil met hun allemaal tegelijk ergens meeten dan gaan we het daar regelen.” Daarna laat Blacka in zijn video de beelden zien van de vechtpartij van de dag ervoor.
Tyrece B. hapt toe en accepteert dezelfde dag nog de uitnodiging. Hij post op Snapchat: ‘Morgen ben ik in Skiffa en me loca gaat aan, niemand wacked mij’. Oftewel: ik laat me niet beledigen, morgen ben ik in Scheveningen en via de GPS van mijn telefoon kan iedereen zien dat ik er ben.
Drillrap waaide een aantal jaar geleden vanuit Chicago, Amerika via Londen over naar Nederland. Je zult de raps niet gauw tegenkomen in een doorsnee hitparade. Op de radio is de muziek amper te horen. De grimmige, monotone raps beledigen rivalen en nodigen uit tot het gebruik van geweld. Een mensenleven stelt niet veel voor, althans in de rapteksten. Drillraps en de bijbehorende video’s waren en zijn populair, en niet alleen binnen de straatcultuur en bij jeugdbendes. Neem het debuutalbum ‘Project 24 (Volume 1)’ van de Rotterdamse drillrappers Blacka en Qlas uit 2020. Dat staat in maart enige tijd op nummer 1 in de Album Top 100. Diezelfde Blacka eist later dat jaar een negatieve hoofdrol op in het drama op de Pier.

'Ga je moeder vingeren'

Op de fatale maandag beschuldigt Tyrece B. in een bericht op social media zijn rivaal Blacka van lafheid en voegt daar nog een extra belediging aan toe: ‘Ga je snitch moeder vingeren ofzo. Val me niet lastig. Boos. Boos.’
Later die middag stappen Tyrece B. en twee vrienden op de trein naar Den Haag. B. neemt een vuurwapen mee, de anderen hebben zich bewapend met lange messen. Op station Hollands Spoor stappen ze over op de tram naar Scheveningen.
Rond 18:00 uur komen de Amsterdammers aan op het bovendek van de Pier. Onderaan de trap staat dan al een groepje leden van het Rotterdamse ‘24’ te wachten. Ook Chuchu die bevriend is met enkele leden van '24' maar geen onderdeel van de groep, is hier ook bij.
[image:]
Binnen een kwartier groeit de Rotterdamse groep aan tot twintig man. Daarna breekt de hel los.
Op bewakingsbeelden is achteraf te zien dat Tyrece B. zijn vuurwapen trekt en een schot in de lucht lost. Daarna rent hij achter de vluchtende ChuChu aan en richt het wapen van korte afstand op diens rug. Bovenaan de trap draait hij zich om naar een van zijn metgezellen en maakt een gebaar. ChuChu zal niet veel later bezwijken aan twee messteken die hem zijn toegediend door vrienden van Tyrece. Een van de steken is recht in zijn hart.
Een medisch team landt met een traumaheli bij de Pier in Scheveningen
Een medisch team landt met een traumaheli bij de Pier in Scheveningen © Regio15
De drillrappers met de messen zijn een jaar geleden veroordeeld tot 11 jaar cel.
Tyrece B. heeft zich lang verborgen gehouden. Anderhalf jaar na de dood van Chuchu geeft hij zich toch aan bij de politie. Opvallend: via een livestream op Snapchat laat B. zien dat hij zich op het politiebureau meldt. De video stopt bij zijn aanhouding.
B. is een van de aanstichters geweest van de fatale ruzie en de rechtbank veroordeelt hem daarom woensdag tot drie jaar cel voor opruiing en vuurwapenbezit. De andere aanstichter, Blacka, is niet vervolgd voor de gebeurtenissen in Scheveningen. Een vriend van hem, die een vuurwapen bij zich had, wel. Hij gaf het sein tot de aanval en zit een gevangenisstraf uit van vijf jaar.

Excuus

Blacka plaatste een week na het treffen op de Pier op Instagram een post waarin hij excuses maakt aan de nabestaanden, en verder schrijft hij: ‘Aan het eind van de dag weet ik oprecht niet waarom deze ruzie precies is begonnen en hoe ik zo dom ben geweest om me in deze drill beef te mengen met jongens die niks te verliezen hebben.’