SPIJKENISSE

Onrust in de Mizarstraat na arrestaties en vondst explosieve stof, flat wordt 'duiventil' genoemd

Een explosievenspecialist in de flat
Een explosievenspecialist in de flat © MediaTV
Voor de tweede opeenvolgende dag moet een deel van de bewoners van een flat aan de Mizarstraat in Spijkenisse hun huis uit. Zij kunnen komende nacht niet terug naar huis. Reden van de ontruiming is de vondst van een explosieve stof. Dit middel is, net als gisteren, in een berg zand op een grasveld bij de flat tot ontploffing gebracht. De politie zoekt vanavond verder in de woning waar de explosieve stof is gevonden.
De gebeurtenissen in de straat komen voor een buurtbewoonster niet als een verrassing. Dinsdag en woensdag deed de politie volgens haar invallen in verschillende woningen. "Dinsdagavond stonden hier vier politiebusjes. Toen zijn ze met zo’n stormram een woning binnen gegaan", zegt de vrouw terwijl ze een appartement aanwijst. "Woensdag aan het begin van de middag zijn ze een andere woning binnen gegaan. En om 15:00 uur waren ze weer terug. Toen zijn ze die flat binnengevallen waar uiteindelijk de aanhoudingen zijn gedaan."
De arrestaties van een man en een vrouw in de flat hadden te maken met een alarmpistool, waarmee was gedreigd. Toen de politie het huis daarna doorzocht, werd het explosieve materiaal acetonperoxide gevonden. Vandaag bleek dat dat nog niet alles was. Er lag nog meer TATP in het appartement. Vanwege het explosiegevaar moesten bewoners van twaalf appartementen daarom alweer hun huis uit.

Duiventil

Het is volgens een andere bewoonster al een tijd onrustig in de buurt. De woningen in de flatstrook van de wijk Sterrenkwartier worden gesloopt. Een gedeelte heeft al plaats gemaakt voor nieuwbouw. "We hebben deze week een brief gehad dat we hier nog drie jaar mogen wonen", zegt ze. De sloopplannen hebben tot gevolg dat de flatwoningen soms als duiventil fungeren. Mensen wachten de onzekere toekomst elders niet af, pakken de verhuispremie en vertrekken.
Woningcorporatie Maasdelta heeft een bureau op het project gezet. Dat screent bewoners vooraf, al geeft het ook geen zekerheid. "Dat geldt ook voor de flats in de Mizarstraat", zegt Ron de Wit van Maasdelta. "Die vallen onder de Rotterdamwet en dat betekent meerdere checks voordat iemand een woning krijgt."
De Wit heeft niet het idee dat het aantal incidenten in de buurt is toegenomen. ‘’Gevoel en feiten lopen wel eens door elkaar heen. Ieder mens heeft zijn beleving.’’ Een buurtbewoner ziet dat anders. "Het is de laatste twee jaar erger geworden. Er gebeurt meer. We zien vaker de politie."
Burgemeester Foort van Oosten heeft nog niet besloten of de woning waar een alarmpistool en de explosieve stof TATP werden gevonden dicht moet. Gezien recente besluiten van de burgemeester valt dat wel te verwachten.