nieuws

Fokker wil JSF bouwen in Papendrecht

jsf.cropresize.tmp.jpg
jsf.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Mochten de plannen voor de aanschaf van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter doorgaan, dan bouwt Fokker een nieuwe fabriek in Papendrecht.
Vier gemeenten wilden de nieuwe assemblagefabriek van Fokker Aerospace huisvesten. Papendrecht kwam als gunstigste uit de bus. Fokker heeft daar al een vestiging. De nieuwe fabriek komt daarnaast, zodat de risico’s voor het bedrijf niet al te groot zijn.
De politiek moet nog een definitief oordeel vellen over de aanschaf van het gevechtsvliegtuig, dat de F16 moet vervangen. CDA en VVD zijn voorstander, maar de huidige Tweede Kamer wil in meerderheid dat Nederland uit de testfase stapt.

Belangen

Met de aanschaf van de JSF zijn grote belangen gemoeid. Als Nederland meedoet, leidt dat tot opdrachten voor het bedrijfsleven die volgens voorstanders in de miljarden kunnen lopen. Volgens de tegenstanders wegen die baten echter niet op tegen de kosten voor de overheid.
Topman Hans Büthker van Stork Fokker maakte vrijdag duidelijk dat de nieuwe fabriek er niet zal komen als Nederland uit het project stapt.
Foto: de F-35 lightning II van Lockheed Martin, kortweg JSF genoemd (bron: Wikipedia).