TREVVEL

Rotterdam geeft ouders die afzien van het leerlingenvervoer van Trevvel geld om zelf vervoer te regelen

| Foto:
| Foto:
Het loopt Trevvel zó over de schoenen met het leerlingenvervoer, dat de gemeente Rotterdam te hulp schiet. Ouders die kun kinderen met eigen vervoer wegbrengen en ophalen, krijgen daarvoor vijf euro per rit. Taxibusjes van Trevvel komen regelmatig te laat of zelfs helemaal niet, volgens het bedrijf door een tekort aan chauffeurs.
De regeling start in januari en loopt tot de zomervakantie. Ouders die verder dan 13 kilometer van de school wonen, krijgen een vergoeding van 38 cent per kilometer.
Wethouder Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) heeft geen idee hoeveel mensen er gebruik gaan maken van de regeling. "In de zomervakantie komt een evaluatie. Dan weten we of de maatregel effect heeft en of de mensen er tevreden mee zijn."

Problemen worden iets kleiner

Sinds vier jaar verzorgt Trevvel het zogeheten doelgroepenvervoer in Rotterdam. Taxibusjes brengen kinderen met een beperking naar school, of kwetsbare ouderen naar bijvoorbeeld familie. Maar vanaf het begin heeft Trevvel de boel niet op orde. Bij de Gemeentelijke Ombudsman komen klachten binnen over busjes die niet of veel te laat arriveren, onbeschofte chauffeurs en afspraken die niet nagekomen worden. Op klachten reageert Trevvel amper.
De slechte dienstverlening van Trevvel drijft ouders tot wanhoop. Bij een kind ging het bijvoorbeeld op 36 ritjes slechts één keer goed.
De problemen met het leerlingenvervoer begonnen voor de zomer, volgens Trevvel veroorzaakt door het tekort aan chauffeurs. Maar Buijt denkt dat er meer aan de hand is. Het bedrijf heeft volgens hem een onduidelijke rittenplanning, het communiceert slecht en het moet een steeds groter aantal ritten uitvoeren.
Het gaat volgens de wethouder voorzichtig de goede kant op. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat we het lek boven water hebben, maar het gaat op alle fronten wat beter. Minder busjes komen te laat komen of helemaal niet. En er zijn ook minder klachten van ouders."
Buijt onderzoekt of de reiskostenregeling uitgebreid kan worden naar een kleine groep andere gebruikers, waarbij de Trevvelbus al heel vaak niet is gekomen. Hij hoopt hier na de kerstvakantie meer informatie over te kunnen geven.
Hij vindt het nog te vroeg om de beperkingen van andere gebruikers in de spits op te heffen. Ouderen is bijvoorbeeld gevraagd om niet-noodzakelijke ritten niet tijdens de spits te plannen.
"Het is in deze winterperiode niet verstandig alles weer terug te draaien. We willen het echt nog een aantal maanden aankijken of de verbeteringen zich voortzetten."
Trevvel laat in een reactie weten blij te zijn met de oplossing, die de wethouder nu heeft gepresenteerd. Het bedrijf zegt dat er inmiddels verbeteringen zichtbaar zijn.
Wethouder Ronald Buijt over vergoeding voor ouders die zelf vervoer regelen