ONDERWIJS

Wereldschool kampt met enorme toename leerlingen: 'Ik vraag me af hoe we dit kunnen blijven voortzetten'

Het aantal leerlingen van de Wereldschool verdubbelde de afgelopen maanden zowat
Het aantal leerlingen van de Wereldschool verdubbelde de afgelopen maanden zowat © SCHIE
Sinds de oorlog in Oekraïne is het aantal kinderen dat zich meldt bij de Wereldschool in de Schiedamse wijk Nieuwland bijna verdubbeld. De school groeide in een periode van een aantal maanden van 110 naar 204 leerlingen. Door deze enorme toename staat de school voor grote uitdagingen.
De school is bedoeld voor leerlingen die het Nederlands nog niet goed genoeg onder de knie hebben om mee te kunnen komen op een reguliere basisschool. Na ongeveer een jaar op de Wereldschool kunnen deze leerlingen doorstromen.
"We hebben vanwege de situatie in Oekraïne, nu veertig leerlingen uit Oekraïne gekregen”, zegt Marlissa van Ravenzwaaij tegen het lokale mediaplatform SCHIE. Zij is ad interim-directeur van de Wereldschool. “Verder hebben we een grote groep Syrische kinderen, maar ook kinderen uit Curaçao en uit Afrikaanse landen."

Wachtlijst

Het is inmiddels zo druk op de school dat er voor het eerst een wachtlijst in het leven is geroepen. Daarop staan op dit moment vijftien kinderen. Ravenzwaaij verwacht dat die groep groter wordt.
"Het is echt heel druk. Maar eerlijk is eerlijk, het onderwijs is altijd druk. We hebben ook een leerkrachtentekort, dus we hebben best een pittige periode." Volgens Ravenzwaaij worden de vierkante meters van het gebouw optimaal benut. Zo is een speellokaal omgebouwd tot twee nieuwe lokalen, maar ook dat is eigenlijk niet genoeg. "Voor de leerlingen die nu op de wachtlijst staan zijn we bezig met het openen van een nieuwe ruimte, de school zit nu wel heel erg vol.”

Ruimte- en personeelstekort

Vanwege het enorme personeelstekort heeft de school ervoor gekozen om docenten voor de klas te zetten die het vak nog moeten leren. Maar dat mag niets afdoen aan de kwaliteit van het onderwijs. “Dat is wel een kritiek punt. We proberen ervoor te zorgen dat er altijd een ervaren persoon samenwerkt met een onervaren persoon zodat we de kwaliteit kunnen waarborgen."
Ravenzwaaij houdt haar hart vast voor een eventuele toename van leerlingen: "Ik vraag me echt af, hoe kunnen we dit blijven voortzetten terwijl we de mensen overeind houden en goed onderwijs bieden." Maar toch blijft ze voorzichtig optimistisch. "We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we het aankunnen. Maar het wordt wel heel erg lastig. Onze hoofdtaak is om er te zijn voor deze kinderen: een warm bad en een welkom bieden in Nederland. Dat kunnen wij hoe dan ook. Daar maak ik me geen zorgen over."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.