OPMERKELIJKE ZAKEN

Als Oscar spiritus over zijn buurman giet, wordt hij met getrokken pistolen gearresteerd

Oscar wordt in de boeien geslagen nadat hij met spiritus heeft gesproeid en mogelijk ook met een luchtdrukpistool heeft geschoten
Oscar wordt in de boeien geslagen nadat hij met spiritus heeft gesproeid en mogelijk ook met een luchtdrukpistool heeft geschoten © Rijnmond
De 31-jarige Oscar weet niet wat hem overkomt nadat hij - naar eigen zeggen - puur uit zelfverdediging met spiritus naar zijn buurman gooit. Met getrokken pistool arresteert een team agenten hem. In de Rotterdamse rechtbank wordt meer duidelijk over uit de hand gelopen ergernissen in een Schiedamse flat.
Het is donderdagmiddag 18 augustus als politie en ambulancediensten om 17:18 uur een heftige melding krijgen. Een schietpartij. Met een helikopter en meerdere wagens rukken de diensten massaal uit. Ze racen naar een flat in Schiedam. Daar is volgens de eerste berichten iemand geraakt door kogels. Oscar, de vermeende schutter, fietst op dat moment net weg van de flat. Binnen een paar seconden is het op de stoep voor het gebouw compleet uit de hand gelopen.
Oscar ziet de helikopter in de lucht en hoort de sirenes loeien. Aan de medewerker van alarmnummer 112 vertelt hij dat hij zojuist is aangevallen. Hij vreesde voor zijn leven. De politie moet komen, zegt hij. Die arriveert inderdaad, maar anders dan Oscar hoopte. Hij krijgt dienstwapens op zich gericht en wordt in de boeien geslagen. Het is totale chaos op een zomerse namiddag van dit jaar. Maar hoe zit het precies?
Verslaggever Maurice Laparlière doet in 'Opmerkelijke Zaken' elk weekend verslag van een bijzondere rechtszaak in onze regio. Vandaag het verhaal van de 31-jarige Oscar die ervan wordt verdacht dat hij spiritus op iemand heeft gespoten en heeft geschoten met gelballetjes.
Oscar* heeft lang moeten wachten voor hij samen met zijn advocaat de zaal in mag. Het proces, voorafgaand aan het zijne, loopt zeker een uur uit. Oscar is er klaar voor en wil graag zijn kant van het verhaal vertellen. Hij heeft vier dagen vastgezeten en volgens hem was dat niet terecht. Niet hij was de agressor, maar zijn buurman op de galerij van zijn flat.
Politie en ambulancepersoneel in actie
Politie en ambulancepersoneel in actie © MediaTV
Oscars verhaal begint bij oplopende spanning deze zomer in het flatgebouw. "Hij liep ruzie te zoeken. Dan keek hij naar mijn dochter en zei: 'Wat een mooi meisje, ik ga later met haar trouwen'. Maar mijn dochter is pas vier jaar en hij is veel ouder."

Spiritus gooien

Die 'hij' is een mede-flatbewoner, laten we hem hier Peter noemen. Peter is met zijn 44 jaar inderdaad een stuk ouder dan Oscars dochter. In het begin kunnen Oscar en Peter best goed met elkaar overweg, maar langzaam maar zeker loopt de spanning op de galerij steeds verder op. Op 18 augustus van dit jaar explodeert de boel. Oscar wordt er nu van beschuldigd dat hij heeft geschoten op Peter en spiritus naar hem heeft gegooid.
"Van een paar meter afstand kwam hij op me afgestormd", zegt Oscar in de rechtszaal. "Hij stond al te schelden vanaf de galerij. Toen hij op me af rende, had hij een machete vast. Het gebeurde voor de flat. Ik was daar met spiritus boutjes en schroefjes van mijn scooter los aan het maken. Ik gooide inderdaad spiritus naar hem. Over zijn jas. Ik moest me gewoon verdedigen. Maar ik heb geen pistool en ik heb ook niet geschoten. Een andere bewoner kwam aanrijden en gooide zijn auto ervoor. Daardoor kon ik bij mijn fiets komen en snel wegrijden."

Kapmes

Peter is er vandaag zelf niet bij in de rechtszaal. Daarom komt zijn versie van de officier van justitie. Die versie is heel anders. "De verdachte was het allemaal zat vanwege eerdere ruzies. Hij spoot meteen met spiritus naar het slachtoffer en schoot daarna direct met een luchtdrukpistool. Het slachtoffer werd geraakt op zijn hoofd en borst. Hij had daardoor een zwelling op zijn voorhoofd en een flinke snee. Daarna is de buurman er pas met het kapmes achteraan gerend."
De politie hoort via de 112-melding dat er is geschoten, maar niet dat dat met een relatief ongevaarlijk luchtdrukpistool is. Daarom wordt Oscar met overmacht gearresteerd en zit hij vier dagen vast. Die middag vindt de politie geen bewijsmateriaal voor de flat. Een dag later wel. Dan worden er twee gele balletjes uit een pistool gevonden. Vermoedelijk gaat het om balletjes uit een zogenoemde Gel Blaster. Die is legaal, maar wel omstreden. In rap tempo worden er balletjes afgeschoten, die bij een voltreffer het midden houden tussen kietelen en pijn.
Reclame voor een Gel Blaster geweer
Reclame voor een Gel Blaster geweer © Etsy
"U ziet het allemaal andersom", zegt de rechter tegen Oscar over de twee verklaringen. "Dus u staat behoorlijk tegenover elkaar. Daar moeten we het dan mee doen, want erg dik is het dossier niet. We zien ze weleens lijviger. Hebben we een keer een meevaller", grapt ze. De advocaat van Oscar lacht er hartelijk om.

'Zwart voor mijn ogen'

Dat het dossier zo dun is, komt doordat de bewoners van de flat de kaken stijf op elkaar houden tegen de politie. Er is letterlijk niemand die iets gezien heeft. "Het lijkt me sterk dat niemand wil verklaren", zegt Oscar. "Of ze willen geen gedonder met de politie", reageert de rechter.
Buurman Peter moet zijn kapmes inleveren en volgens het politieverslag doet hij daar niet moeilijk over. "Ik koop er weer één", zou hij tegen de agent gezegd hebben. "Jullie weten dat ik altijd met een wapen loop." Hij is inmiddels veroordeeld voor het zwaaien met het mes en heeft daar een kleine straf voor gekregen. Er wordt nog meer duidelijk over waarom hij zo boos reageerde. "Ik zag dat hij me vals aankeek. Het werd zwart voor mijn ogen."

Bewijs

"Op iemand schieten is poging tot zware mishandeling en daarop staat een hoge straf", zegt de officier. "Maar dat er pas een dag later balletjes zijn gevonden, dat werkt niet goed als bewijs. En het is in het voordeel dat meneer zelf meteen de politie belde. De zwellingen bij de buurman, daar is niet op doorgevraagd. Zijn die misschien toch al van eerder? Het dossier is er niet duidelijk over."
Ze eist daarom geen straf voor het schieten. Wel voor het gooien met spiritus. "Dat is een brandende stof. Stel dat dat in een open wond of in je ogen komt. Dit zie ik als mishandeling."

Rust wedergekeerd

De advocaat heeft een andere lezing. "Door de spiritus heeft hij geen letsel opgelopen of pijn gehad, alleen zijn jas zat eronder. Als ik met spiritus gooi, omdat iemand me aanvalt, dan is dat noodweer."
De advocaat doet nu een stap naar achter en imiteert met grote armgebaren hoe het, volgens hem, allemaal gegaan moet zijn. "Mevrouw de rechter, er is maar één juiste beslissing: vrijspraak."
De officier ziet dat anders en eist met 120 uur een forse taakstraf voor het gooien van het chemische goedje. Dan heeft Oscar na zijn arrestatie ook al vier dagen vastgezeten. We horen ook dat de rust in de flat inmiddels weer is teruggekeerd. Oscar en buurman Peter mijden contact en negeren elkaar.
Het laatste woord is aan Oscar. De metselaar laat weten dat hij juist zo blij is dat hij in de lift zit als zelfstandige. Liever wil hij daarom geen taakstraf. "Ik hou van mijn werk en vind het jammer dat dit is gebeurd." Dan is het nu tijd voor de rechter om haar vonnis te vellen.
HET VONNIS - "Wat er precies is gebeurd, weten we niet. Het zijn twee verhalen tegenover elkaar. De gevonden balletjes en de verwondingen zijn niet logisch. Het wapen is niet gevonden. En dan is er ook nog de buurman die zegt dat hij helemaal klaar was en bij wie het zwart wordt voor de ogen. Ik kan me helemaal voorstellen dat u dan met spiritus gooit. Daarmee mishandel je niet, zeker niet als je zijn jas raakt." Het mag duidelijk zijn: de rechter spreekt Oscar vrij.

*De namen van Oscar en Peter zijn gefingeerd. De redactie kent hun ware identiteit.