DE VERDIEPING

Met 'Orange the World' proberen deze mensen een eind te maken aan geweld tegen vrouwen

V.l.n.r.: Fadma Bouchataoui, Aloali Kananpour, Shirley-Ann Mathis en Conny Stroet
V.l.n.r.: Fadma Bouchataoui, Aloali Kananpour, Shirley-Ann Mathis en Conny Stroet © Ruud de Boer
Je hebt ze vast wel gezien: de billboards van 'Orange the World' in de stad. Of misschien ben je getuige geweest van een van de manifestaties of heb je meegedaan aan een workshop om je weerbaar te maken tegen geweld. De campagne is vorige week begonnen op 25 november, de Dag tegen geweld tegen vrouwen en duurt tot en met 10 december, de Internationale mensenrechtendag. Ook in 'De Verdieping' besteden wij aandacht aan deze campagne. Want hoe krijgen we geweld tegen vrouwen de wereld uit?
Ook in onze regio wordt volop campagne gevoerd. Dat is hard nodig. Wist je dat bijna één op de vier vrouwen in Nederland te maken heeft of heeft gehad met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld?
Ruud de Boer ontvangt in de Rijnmondstudio vier gasten:
Conny Stroet is van de Soroptimist Club Rotterdam, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes.
Zij wordt vergezeld door Fadma Bouchataoui, die voor de organisatie SPIOR betrokken is bij het platform 'Stop Geweld tegen Vrouwen' van de gemeente Rotterdam.
Aloali Kananpour is theaterregisseur, acteur en schrijver en probeert met 'confronterende voorstellingen' het publiek bewust te laten worden van ongewenst gedrag en intimidatie. En Shirley-Ann Mathis is bokstherapeute; zij geeft gedurende de Orange The World-campagne workshops voor kwetsbare vrouwen.
Veel invalshoeken dus om te praten over dit onderwerp. Vorig jaar besteedde Rijnmond al eens aandacht aan de campagne. Toen hadden we het vooral over het probleem zelf. Dit keer praten we over wat er inmiddels is bereikt en welke oplossingen er zijn.
Luister in 'De Verdieping' naar vier mensen die, samen met vele anderen in de wereld, het verschil willen maken. Opdat er ooit een dag komt dat er een wereld is zonder geweld tegen vrouwen. 'Orange the World' is niet voor niets gekozen als naam: de kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad, waarin geen plaats meer is voor het geweld.
Beluister hier het gesprek
Of beluister De Verdieping als podcast: klik op een van onderstaande icoontjes, en abonneer je op 'De Verdieping met Ruud de Boer'. Daar vind je nog veel meer mooie, intieme of ronduit grappige gesprekken.
'De Verdieping' is het interviewprogramma van Rijnmond waarin we langer de tijd hebben voor een goed gesprek. Met bijzondere regiogenoten of belangwekkende maatschappelijke ontwikkelingen. 24/7 als podcast en iedere vrijdag op Radio Rijnmond, tussen 6 en 7.