KERST

6 makkelijke manieren om deze decembermaand iets goeds voor een ander te doen

Tienduizenden kerstpakketten worden ingepakt in Ahoy voor de voedselbanken (Archief)
Tienduizenden kerstpakketten worden ingepakt in Ahoy voor de voedselbanken (Archief) © Ronald van Oudheusden
December staat in het teken van feest, lichtjes en gezelligheid. Niet iedereen heeft het deze maand even makkelijk. Wil je graag iets doen voor iemand die het minder heeft, maar weet je niet wat? Wij zetten een aantal acties op een rij waardoor jij in deze decembermaand iets goeds voor een ander kunt doen.

Ga wandelen met ouderen

Stichting Gelukswandelingen regelt rolstoelwandelingen voor bewoners van verzorgingstehuizen in Rotterdam. Geniet van de buitenlucht en bezorg in een paar uurtjes een onvergetelijke ervaring voor een oudere. Er staan zeven wandelingen op de planning deze maand. Meld je hier aan om mee te wandelen. Ook na december staan er wandelingen gepland.

Jong en een vrije zaterdag?

Ga spelletjes doen met vluchtelingen, langs de deuren bij ouderen en op bezoek bij de daklozenopvang met de Kerstactie van Netwerk Nieuw Rotterdam. Op 17 december van 12.00 tot 18.00 uur ga je in groepjes op pad om ‘zoveel mogelijk Rotterdammers blij te maken’. Meld je aan via de website van de organisatie om mee te doen. Voor eten en drinken wordt gezorgd.

Steun onderzoek naar kinderen met een zeldzame ziekte

Heb jij de grote, verlichte kerstboom voor het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis al gespot? Je kan een symbolisch lichtje in deze boom kopen. Hiermee steun je onderzoek naar zeldzame ziekten bij kinderen met de lichtjesactie van de Stichting Vrienden van het Sophia. Doneer een lichtje via www.lichtjessophia.nl.

Help kinderen in armoede aan een cadeautje

1 op de 5 kinderen in Rotterdam leeft in armoede. Verschillende initiatieven zorgen ervoor dat ook deze kinderen een cadeautje met Sinterklaas, kerst of op hun verjaardag krijgen. Help mee door te doneren aan Stichting Kansarme Kinderen In Nederland of Stichting Jarige Job.

Geef je kerstpakket aan de voedselbank

Steeds meer mensen maken gebruik van de voedselbank. Volgens het Wintercollectief, de organisatie achter de voedselbank, verwacht de voedselbank 40 procent meer klanten dan afgelopen januari. Zij hebben dus ook meer producten nodig. Heb je een kerstpakket gekregen met lang houdbaar voedsel? Doneer het aan een voedselbank bij jouw in de buurt. Je kan ze natuurlijk ook steunen door geld te geven. Denk bijvoorbeeld aan de crowdfunding van Stichting Shareaty voor nieuwe koelkasten.

Maak anderen blij met een kerstkaartje

Juist kerst is voor veel eenzame mensen een extra moeilijke tijd. Om die mensen een lichtpuntje te bezorgen kun je zelf of met een organisatie een kerstkaartje sturen. Dit kost weinig tijd en moeite, maar zorgt voor een glimlach bij de ontvanger. Ga naar de schrijfmiddagen in de centrale bibliotheek van Rotterdam, doe mee aan de Grote Kerstkaartenactie van het Nationaal Ouderenfonds of lever een kaartje in bij een inzamelpunt van de Unie van Vrijwilligers.
Vind je het leuk om brieven te schrijven? Voor Amnesty kun je het hele jaar door helpen met brieven schrijven voor mensenrechten. Op 10 december organiseren zij in Dordrecht bijvoorbeeld een schrijfmarathon.
Organiseer jij deze maand iets bijzonders voor mensen die wel wat warmte kunnen gebruiken en zoek je nog vrijwilligers? Laat het ons weten, misschien vullen we dit bericht aan!