NIEUWS

Apengeluiden en een knokpartij, de gemoederen lopen flink op bij voetbalduel Oliveo - Zwarte Pijl

Een archieffoto van Zwarte Pijl, niet van de betreffende wedstrijd
Een archieffoto van Zwarte Pijl, niet van de betreffende wedstrijd © Zwarte Pijl
Een voetbalwedstrijd tussen het Rotterdamse Zwarte Pijl en Oliveo uit Pijnacker is zaterdagmiddag flink uit de hand gelopen. Er waren in Pijnacker apengeluiden te horen en na een knokpartij tussen spelers en publiek is de wedstrijd voortijdig gestaakt. Het duel was toen pas 25 minuten onderweg.
Het betreft een wedstrijd tussen de nummer één en twee van de ranglijst in de derde klasse C. Op het terrein van Oliveo misdraagt in de beginfase van de wedstrijd één van de toeschouwers zich flink, door apengeluiden te maken naar de spelers van Zwarte Pijl. De sfeer slaat daarna flink om en er ontstaan meerdere 'schermutselingen'.
Uiteindelijk loopt het uit de hand. Na een volgend opstootje tussen spelers en toeschouwers van Oliveo en Zwarte Pijl raakt een speler van Oliveo licht gewond aan zijn lip. De scheidsrechter wil de wedstrijd nog hervatten, maar thuisclub Oliveo heeft daar geen zin meer in.

Misdragende toeschouwer verwijderd

Volgens Oliveo-voorzitter Ronald Laarhoven is de aanstichter van dit alles dan al van het complex verwijderd. "Een bezoeker van de wedstrijd maakte vanaf het terras het zogenoemde apen- of oerwoudgeluid. Oliveo vindt dat volstrekt onacceptabel gedrag. De betreffende bezoeker is dan ook van het terrein verwijderd. De identiteit is inmiddels bekend en wij zullen snel passende maatregelen nemen."
"Wij wilden de wedstrijd nog vervolgen, maar Oliveo wist niet zeker of zij nog verder wilden spelen," vertelt Zwarte Pijl-voorzitter Derrick Echteld. "De dader van de apengeluiden was buiten het terrein geplaatst, daarmee was het gedaan voor ons. De scheidsrechter liet daarna weten dat Oliveo er voor heeft gekozen om het spel niet te hervatten, omdat een aantal spelers te geschrokken is van de reacties vanuit het publiek en van ons."

Discussie gaat nog verder

De KNVB zal de zaak nu afhandelen en een tuchtzaak laten volgen. De lezingen over de ernst en mate van de ontstane vechtpartij na het racistische incident verschilt nog behoorlijk. Beide clubs willen wel met elkaar het gesprek aan gaan om de gebeurtenissen met elkaar te bespreken en herhaling te voorkomen.
"Oliveo kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het gedrag van iedere individuele bezoeker op ons complex, maar wel voor het treffen van maatregelen als bezoekers zich misdragen. Dat zal dan ook gaan gebeuren," laat Laarhoven in een schriftelijke verklaring weten. "Wij betreuren deze hele gang van zaken zeer. Incidenten als deze, hoewel ze helaas vaker voorkomen, horen niet thuis op een voetbalveld. Wij zullen ons dan ook volledig blijven inzetten om dit niet meer te laten gebeuren. Te beginnen met het treffen van maatregelen tegen de bezoeker die zich heeft misdragen."
"Wij willen een daad en een actie van Oliveo zien," zegt Echteld. "Als blijkt dat wij ook schuldig zijn geweest aan gewelddadige handelingen, dan ga ik ook kijken hoe wij daar intern mee omgaan. Maar dat moet nog blijken of dat zo is. Ik heb wel geduw en getrek gezien, maar geen echte uithaal of iets dergelijks."