HUIZENMARKT

Ruim twee jaar wachten op 55+ woning; corporatie splitst ruime appartementen in tweeën

Rina de Groot van de huurdersvereniging van de SOR en buurvrouw Henna in een net opgesplitst appartement
Rina de Groot van de huurdersvereniging van de SOR en buurvrouw Henna in een net opgesplitst appartement © Rijnmond
Het eerste gesplitste appartement in Rotterdam-Zevenkamp is af. Seniorenwoningcorporatie SOR deelt ruime woningen op in twee huurwoningen in de strijd tegen woningnood. De corporatie wil dat er snel meer van dit soort betaalbare woningen voor ouderen bijkomen. De wachtlijsten nemen nu alleen maar toe. "Nieuwbouw is tijdrovend. Splitsen gaat snel én je maakt extra woonruimte op een plek waar alle voorzieningen al zijn."
Op de bovenste etage van de Charley Toorop Toren woonde jarenlang een echtpaar in een appartement van 140 vierkante meter. Na het overlijden van haar man verhuisde de vrouw. De woningbouwcorporatie koos dit appartement, met zicht op de Zevenhuizerplas, uit om te splitsen in twee woningen.
Op de galerij zie je nog niets opvallends aan het appartement. Het oude naambordje hangt er nog. Maar zodra je de voordeur open doet, kom je in een halletje met twee nieuwe voordeuren. Ze leiden naar een appartement met slaapkamer (70m2) en naar een studio (50m2). Allebei zelfstandige woningen met eigen badkamer en keuken. "Zo kunnen er twee mensen of stellen wonen voor een lagere huurprijs", legt bestuurder Hassan Najja van SOR uit.
Een rondleiding door het gesplitste appartement in Rotterdam-Zevenkamp:
Zo ziet de gesplitste woning eruit
Het is hoognodig om snel extra woningen voor senioren te bouwen, ziet de SOR. De wachttijd bij de woningcorporatie voor 50+'ers is ruim twee jaar. De komende tien jaar moeten er ruim 9000 woningen bijkomen. "De minister voor Langdurige Zorg zegt dat er geen extra verpleeghuisplekken bijkomen. Dat betekent dat de vraag naar 55+-woningen extra gaat toenemen."
Keuken en badkamer in het gesplitste appartement
Keuken en badkamer in het gesplitste appartement © Rijnmond

'Interessant als de huur écht fors omlaag gaat'

Niet alle ouderen staan meteen te springen als ze horen over het splitsen van woningen, ziet ook Riet Kranenburg van het Huurdersplatform. "Ze denken soms bij kleiner wonen dat hen wat wordt aangedaan." Maar als mensen horen dat het een vrije keuze is én dat je huur fors omlaag gaat, is er meer sympathie voor het plan. Heel veel praten is dus belangrijk. "Als de huur omlaag gaat, is dat heel fijn voor veel ouderen met alleen AOW. Ze gaan dan minder huur betalen en hoeven niet te verhuizen uit hun omgeving. Je verplaatst ouderen niet zomaar."
De woningbouw gaat alleen woningen splitsen die leeg komen te staan. Ze willen ook woningen splitsen van ouderen die zichzelf hiervoor aanmelden. "Het kan voor vrienden ook interessant zijn om naast elkaar te wonen."
Buurvrouw Henna de Miranda neemt vandaag ook een kijkje in het appartement. Ze ziet vooral praktische voordelen. "Als je zo'n groot appartement met vier kamers hebt, heb je ook veel om schoon te maken. Als je het deelt, hoef je minder te poetsen."
Achter de oude voordeur vind je nu twee voordeuren
Achter de oude voordeur vind je nu twee voordeuren © Rijnmond

Huizen op platte daken bouwen

De SOR zet in op het splitsen van woningen, maar ook op het 'optoppen' van gebouwen: bouwen op platte daken van bestaande panden. Ook op de begane grond van gebouwen kunnen woningen worden gemaakt, bij voorbeeld in leegstaande winkelruimtes. De woningcorporatie wil dit in 2023 bij drie gebouwen gaan doen: de Charley Toorop Toren in Zevenkamp, Kristal in Nesselande en de Klapwiek in Prinsenland.
"Je kunt makkelijk, snel en goedkoop bouwen. Op een bestaande locatie, dus dat is ook nog eens duurzamer dan een nieuwbouwproject."
Op het dak moeten zo'n twintig woningen komen
Op het dak moeten zo'n twintig woningen komen © Rijnmond