STANKOVERLAST

Waterstofsulfide zorgt voor rotte eierenlucht op Schiedams haventerrein, oorzaak bekend

Brandweer meet onder putdeksels
Brandweer meet onder putdeksels © Flashfoto
Op de Nieuwe Waterwegstraat in Schiedam stonk het maandag urenlang naar rotte eieren. Oorzaak: waterstofsulfide (H2S). Volgens de veiligheidsregio is dit gebeurd in het riool, als resultaat van het samenkomen van een aantal stoffen.
De brandweer heeft urenlang metingen uitgevoerd in het riool onder de Nieuwe Waterwegstraat. Daar werden hoge waarden waterstofsulfide gevonden. Na uren onderzoek denkt de veiligheidsregio dat het giftige gas min of meer 'natuurlijk' is ontstaan. Dit kwam doordat een aantal stoffen met elkaar in aanraking kwamen in de afvoer van de riolering.
Waterstofsulfide is giftig. In de eerste plaats tast het je reukzin aan, daarna zorgt het ervoor dat je bloed geen zuurstof meer opneemt. In hoge concentraties kan je bewustzijn verliezen. Inmiddels is het gewoon veilig in Schiedam vertelt de woordvoerder. Het riool is gespoeld en de gemeente zal later nog een opvangbak leegzuigen.
Rondom 10:30 uur kwam er een eerste melding bij de hulpdiensten binnen. Uren later, rond 21:00 uur, werd pas bekend hoe de stank is ontstaan.