DIEREN

De Vlaardingse vos komt nog nét het hotel niet in: 'Soms zit-ie anderhalve meter van me vandaan'

De Vlaardingse vos voor het Delta Hotel
De Vlaardingse vos voor het Delta Hotel © Dirk Overbeeke
Voor veel mensen is het bijzonder, maar in Vlaardingen begint het onderhand normaal te worden om vossen te zien. Afgelopen week zat er zelfs eentje op de stoep voor het Delta Hotel. "Een stukje natuur in Vlaardingen, dat verwacht je niet."
In de Vlaardingse Vopwijk is het inmiddels niet meer raar om oog in oog met een vos te staan. "Soms zit-ie anderhalve meter van me vandaan en kijkt-ie me gewoon aan", zegt omwonende Mathijs de Bruijne. "Dan gaat-ie uiteindelijk op zijn gemakkie weg, niet overhaast."
Afgelopen week plaatste Dirk Overbeeke, directeur van het Delta Hotel Vlaardingen, een foto op LinkedIn. Van een vos die pal voor de deur van zijn hotel zat, op een trap. "Vanmorgen kreeg onze nachtportier hulp vanuit onverwachte hoek. Dit jonge vosje vond het leuk om onze entree trap te bewaken", zo leest zijn bijschrift. Het aandoenlijke beeld werd opgepakt door het AD en de Linda.

Vossenhol in de buurt

Bijzonder voor velen, maar niet meer voor Overbeeke. "Er lopen al jaren vossen hier de regio", zegt hij. De hoteldirecteur vermoedt dat er een vossenhol bij een leegstaand kantoorpand in de buurt zit. "Er zaten regelmatig vossen op onze parkeerplaats, maar sinds we ondergrondse afvalbakken hebben, zien we ze minder. Het laatste jaar duiken ze weer meer op en zien we jonkies rondlopen. Bijvoorbeeld als het schemert."
Buurtbewoners vinden het eigenlijk alleen maar leuk. "Hij doet niemand kwaad", zegt De Bruijne. Op konijnen of duiven na, die door de vossen worden gegeten. Joke Vermijs vindt het ook mooi. "Een stukje natuur in Vlaardingen, dat verwacht je niet. Maar ik vind het wel leuk." Vermijs heeft wel een enthousiast hondje, die overal op afvliegt voor aandacht. Dat in combinatie met de vos vindt ze wel spannend.

Nog geen namen

Omwonende Jan de Boer denkt dat het momenteel gaat om drie vossen, een oudere en twee jonkies. "Soms zie je ze wel eens bij elkaar zitten", zegt De Boer. "We hebben ze nog geen namen gegeven", lacht hij. "Maar we zeggen wel: 'heb je het vosje nog gezien?' tegen elkaar." Het is een schat, zegt Joke Vermijs. "Al is het niet zo dat er hordes mensen naar de vos komen kijken."
Ook hoteldirecteur Overbeeke vindt het eigenlijk wel leuk gezelschap. "Hij gaat gelukkig niet naar binnen", lacht hij. De vosjes vergelijkt hij met 'een buurtkat', zo genormaliseerd is hun aanwezigheid. "Ik heb er geen verstand van, maar ik kan me voorstellen dat zo'n beestje wel gelukkiger is op de Veluwe dan in een woonwijk."
Volgens ecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi-van der Est gaan we de vos waker binnen de Nederlandse bebouwde kom zien. "De vos is niet alleen aan het oprukken in Nederland, ze proberen ook nieuwe leefgebieden int e nemen. Daarvoor kiezen ze opvallend vaak de stad. Het is er warmer, ze zijn er veilig tegen de jacht en er is veel voedsel te vinden."
Bekijk hier de beelden van de Vlaardingse vos:
De Vlaardingse vos langs het water