LIEFDE

VIDEO: Meer dan 1200 boterhammen, elke ochtend; dit zijn de smeerhelden van Johan de boterhammenman

Johan Muurlink (r) smeert met vrijwilligers broden
Johan Muurlink (r) smeert met vrijwilligers broden © Rijnmond
Een maand geleden zat Johan Muurlink, bekend als de boterhammenman of de broodvader nog met zijn handen in het haar. Hij had te weinig vrijwilligers om brood te smeren voor kinderen die met een lege maag naar school gaan. Die tijden zijn gelukkig voorbij, want hij heeft een nieuwe locatie en meer vrijwilligers. “Ik ben trots als ik deze vrijwilligers zie.”
Het is vroeg. Buiten is het nog donker, maar in een oud schoolgebouw in Rotterdam-Slinge zijn Johan en acht vrijwilligers al een tijdje druk aan het smeren. Ieder heeft zijn eigen station. Als een geoliede machine worden de broodjes in rap tempo gesmeerd. We zijn zelfs eerder klaar vandaag. Er wordt natuurlijk ook gelachen. Johan kijkt met twinkelende ogen en een grote glimlach naar de vrijwilligers. "Ik ben trots op ze."
Kijk hier naar de smeerhelden
Aan het begin van dit schooljaar was dat heel anders. Johan zat toen met zijn handen in het haar door de stijgende kosten en gebrek aan vrijwilligers. Na een oproep bij Rijnmond en andere media keerde het tij. "Ik kreeg hulp uit alle hoeken. We hebben een nieuwe locatie, meer scholen en meer vrijwilligers. Vooral ouderen en gepensioneerden die dit met liefde doen.”
Johan dacht hij het niet voor elkaar zou krijgen. "Het grootste probleem was de vrijwilligers. Maar toen ik vrijwilligers kreeg, werd de ruimte weer te klein. We hebben nu zelfs nieuwe apparatuur kunnen kopen.”
Johan bedient ook enkele scholen die meedoen aan het project vanuit het Rijk om 500 Nederlandse scholen met kwetsbare leerlingen van ontbijt te voorzien. “Dat zijn 1200 broden extra elke ochtend. Daarnaast komen er ook nog kleinere scholen bij. Ik heb meer vrijwilligers nodig. In het begin waren we met drie man, nu staan er soms wel tien mensen. Een bedrijf wil ik het niet noemen. Meer een liefdadigheidsinstelling.”
vrijwilliger Ton de Kok
vrijwilliger Ton de Kok © Rijnmond
Ton de Kok (67)
Voormalig brandweerman
Smeert drie keer per week
“Mijn zoon had de reportage bij jullie op tv gezien. Toen ben ik gaan kijken en ik vond het wel mooi werk. Nu smeer ik drie dagen in de week broodjes. Ik haal voldoening uit het feit dat ik anderen kan helpen. De kinderen waarvoor we smeren kunnen zelf niets aan de situatie doen.”
“Johan is een fijne man om mee te werken. Hij probeert alles zo goed mogelijk voor de kinderen te regelen. Dat waardeer ik aan hem. Tijdens het smeren is het lol maken. Iedereen smeert door en weet wat er gedaan moet worden. Dat is alleen maar fijn.”
vrijwilliger Saskia Daalhof
vrijwilliger Saskia Daalhof © Rijnmond
Saskia Daalhof (66)
Voormalig gedragswetenschapper
Smeert een keer in de week
“Via de reportage op radio Rijnmond eind augustus ben ik hier gekomen. Ik was net een half jaar met vervroegd pensioen en wilde vrijwilligerswerk doen. Dit was het voor mij. Vanaf september ben ik elke maandagochtend hier voor een paar uur.
“Johan werkt vanuit zijn hart en dat spreekt mij aan. Niet te moeilijk doen, gewoon smeren en zorgen dat die brooddoosjes ergens aankomen. Niet lullen maar poetsen. We doen het voor een goed doel en je doet ook iets terug voor de maatschappij. Ik kom uit een tijd waarin je naast rechten ook plichten hebt. Ik sta ook af en toe dagen voor de klas omdat er geen docenten zijn. Het gaat niet met iedereen goed in Rotterdam. Ik vind dat ik dan moet helpen.” 
Het is bijna negen uur. Alle broden zijn gesmeerd en gaan richting de scholen. Johan heeft een verrassing voor basisschool Laurens Cupertino. Dit was de school van zijn zoon en is ook de eerste school die hij bediende. Johan geeft snoep en boekjes. In de lerarenkamer staat de Sint te wachten, hij wil op de foto met Johan. “Hij is ook een Sinterklaas”, zegt de goedheiligman.