WERELDERFGOED KINDERDIJK

Hey UNESCO! Kijk ook hier nog eens naar voor de Werelderfgoedlijst

Een prachtige zonsondergang bij de molens in Kinderdijk.
Een prachtige zonsondergang bij de molens in Kinderdijk. © Rijnmond
De molens van Kinderdijk staan dinsdag precies 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Samen met de Van Nelle Fabriek in Rotterdam en de Nederlandse waterverdedigingslinie (bij Gorinchem) zijn zij onze toppers in dit unieke UNESCO-gezelschap. Toch..... als het aan ons ligt, laat UNESCO in het Rijnmond-gebied een aantal mooie kansen liggen.
De UNESCO Werelderfgoedlijst is een mondiale lijst van culture, naturele en gemengde erfgoederen. Kortom: locaties die gekoesterd moeten worden. Daar mag volgens Rijnmond gerust nog wat bij. Daarom helpen we de organisatie met een aantal suggesties:

1. Het Stadhuis van Rotterdam

Het verhaal is bekend: samen met de Laurenskerk 'overleefde' het Rotterdamse stadhuis op de Coolsingel als één van de weinige gebouwen het bombardement op 14 mei 1940 door de Duitsers. Rotterdam werd compleet verwoest, maar deze panden bleven wonder boven wonder overeind. Bovendien is het stadhuis al meer dan honderd jaar oud. Zeker voor de stad Rotterdam is dat uniek. En als je dan toch een blik op de Coolsingel werpt, dan mag UNESCO meteen ook het nabijgelegen Postkantoor meenemen. Dat pand stond een tijdje leeg, maar wordt nu helemaal omgetoverd tot een grote woontoren. En zeg nou zelf: de Coolsingel ziet er toch prachtig uit?
Stadhuis Rotterdam
Stadhuis Rotterdam © Rick Huijzer

2. De Kuip

Ja, het noodzakelijke onderhoud móét liever vandaag dan morgen plaatsvinden. Daar is iedereen het over eens. Maar ook met alle ongemakken blijft De Kuip tot de dag van vandaag hét stralende middelpunt in Rotterdam-Zuid. Als Feyenoord thuis speelt of een wereldartiest een spetterende show geeft, dan geniet iedereen in De Kuip. De stalen constructie waarop de Kuip in 1937 werd gebouwd is uniek.
Feijenoordstadion De Kuip
Feijenoordstadion De Kuip © VK Sportphoto
Maar de voetbalstad Rotterdam heeft nog meer te bieden. Het onderkomen van Sparta mag er zeker ook zijn. Zoek maar eens een stadion dat zo'n mooie entree heeft. Als de stalen constructie van De Kuip de UNESCO Werelderfgoedlijst niet haalt, dan vinden wij de stenen gevel van Het Kasteel natuurlijk een prima alternatief.
Het Kasteel
Het Kasteel © VK Sportphoto

3. Het stadsgezicht van Dordrecht

Kijkt Rijnmond niet verder dan alleen Rotterdam? Zeker wel! Natuurlijk hebben we oog voor andere schitterende locaties in ons gebied. Neem het oude centrum van Dordrecht. Dat is toch een pareltje?
De oude haven van Dordrecht
De oude haven van Dordrecht © Rijnmond - Rick Huijzer
De Sint-Elisabethsvloed verwoeste in 1421 een groot gedeelte van het gebied in en rondom Dordrecht. Het stadgezicht zorgt ervoor dat je terug in de tijd gaat. Het oude centrum van Dordt moet altijd gekoesterd worden. Al is het alleen maar om er een korte wandeling te maken.

4. De Biesbosch

De UNESCO Werelderfgoedlijst is niet alleen bedoeld voor bijzondere, mooie of oude gebouwen. Ook natuurgebieden kunnen er een plekje op krijgen. Dan moeten wij natuurlijk aan de Biesbosch denken: een groene oase van rust in de Randstad.
De Biesbosch spreekt tot de verbeelding
De Biesbosch spreekt tot de verbeelding © Rijnmond
Maar wacht eens even: stond de Biesbosch al niet ergens op? Dat klopt, maar niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Biesbosch is sinds 1994 al wel een nationaal park in Nederland. Uiteraard is dit een mooie erkenning voor het gebied, maar een uitverkiezing op de UNESCO Werelderfgoedlijst zou de Biesbosch nog meer cachet geven.

5. Den Briel

Op 1 april 1572 verloor Alva er zijn bril. Alleen al vanwege deze legendarische gebeurtenis hoort Den Briel uiteraard op de UNESCO Werelderfgoed. Zet een stap in Brielle en dan waan je je in de Gouden Eeuw.
Het oude centrum van Brielle
Het oude centrum van Brielle © Rijnmond - Rick Huijzer
In al die jaren is Brielle natuurlijk flink uitgebreid, maar het oude centrum bleef vrijwel in tact. De karakteristieke stadswallen liggen er nog altijd en de Watergeuzen 'verdrijven' elk jaar nog de Spanjaarden uit Den Briel. Als UNESCO het stadje niet op de Werelderfgoedlijst zet, dan zorgen de Briellenaren er zelf wel voor dat 'hun geschiedenis' wordt bewaard.
De molens van Kinderdijk staan 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst
Momenteel zijn er 1154 plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nederland staat daar twaalf keer op, waaronder dus drie keer in onze regio. Als het aan ons ligt, dan komen deze bovenstaande locaties er ook nog eens bij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl