HUIZENMARKT

Starter op de woningmarkt: ‘We hebben gekocht zodat we geen hoge huur meer hoeven te betalen’

Lars (30) en Lizzy (27) op de bank in hun eerste eigen huis | Foto:
Lars (30) en Lizzy (27) op de bank in hun eerste eigen huis
Koophuizen worden steeds onbereikbaarder voor starters. Je moet zo’n 71 duizend euro verdienen om een huis te kunnen kopen. Toch ziet Hypotheken Data Netwerk (HDN) het aantal koopstarters nog niet heftig dalen. Starters Lizzy en Lars: “We betaalden veel huur voor een klein appartement en daar waren we klaar mee.”
Lizzy Mutsaars (26) opent de deur van haar kersverse benedenwoning in Rotterdam-Noord. In het souterrain is de slaapkamer en op de 1e etage de woonkamer. Ze heeft samen met haar vriend Lars Notermans (30) de hele woning geverfd in neutrale kleuren. “De muren waren wat geel.”
De reden om dit huis te kopen komt door hun ervaringen in de coronatijd. Lars deed zijn werk als belastingadviseur in een krappe woonkamer, waar Lizzy dan ook zat. “De kledingzaak waar ik werkte was dicht. Ik zat thuis. Het huis was gewoon te klein en we gooiden veel geld weg aan de huur.”
In de buurt wonen ook veel studenten
In de buurt wonen ook veel studenten © Rijnmond
Het koppel zag deze zomer hun kans om een huis te kopen. Het werd makkelijker om huizen te bezichtigingen. “We wilden niet mee doen aan de koopgekte waarbij mensen met hoge bedragen overbieden. Dat hebben we ook niet gedaan.”
Lizzy heeft het roer omgegooid en werkt inmiddels zelf op een makelaarskantoor van Maarten Makelaardij. Ze ziet ook dat het moeilijker wordt om een huis te financieren. “In korte tijd is de rente fors gestegen. De maandlasten zouden nu al veel hoger zijn. ” De stijging van de rente is veel sterker dan de daling van de huizenprijzen. Daardoor is het lastiger om een woning te financieren.

Lastiger om hypotheek te krijgen

In november werden circa 26.404 hypotheken aangevraagd, meldt HDN. Dat zijn er vijftig procent minder dan recordmaand november 2021. De aankoop van huizen door starters blijft redelijk stabiel. Het aantal hypotheekaanvragen van jonge starters daalt wel. “Je ziet dat de jonge starter zonder eigen vermogen het lastig heeft”, zegt marktspecialist Arjen de Bake. "Je moet gemiddeld 40 duizend euro meenemen om een huis te kunnen kopen.” De gemiddelde leeftijd van de ‘jonge’ starter is momenteel 31 jaar.

‘Goed nadenken over wat je koopt’

De voorspellingen van de Rabobank zijn dat de huizenprijzen in 2023 met ruim 3 procent gaan dalen. De Rotterdamse makelaar Elke Kuijf (een collega van Lizzy) ziet dat kopers steeds vaker afwachtend zijn. “Als de prijzen dalen, is het belangrijk om goed na te denken of een huis toekomstbestendig is. Wil en kun je hier nog een paar jaar blijven wonen?”
Uit recente kwartaalcijfers van de makelaarsvereniging NVM bleek in oktober al dat er een andere wind is gaan waaien op de woningmarkt. De huizenprijzen waren in het derde kwartaal met 5,8 procent gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal. De stijgende hypotheekrente zorgt er desondanks voor dat het nog steeds lastig is om een huis te kopen. Het voordeel is wel dat beleggers met de stijgende rente afhaken. "De concurrentie is minder." Volgens Kuijf moeten kopers zich ook goed afvragen wat de rentestijging doet met de betaalbaarheid van een nieuw koophuis. "Want die kosten voel je elke maand in je portemonnee."
Lizzy en Lars zijn gelukkig in hun woning en zien zichzelf er nog wel een paar jaar wonen. “De keuken moet nog wel aangepakt worden, maar dat komt nog wel.”
Het huis heeft ook een buitenruimte
Het huis heeft ook een buitenruimte © Rijnmond