RECHTSZAAK

Capellenaar steekt vriend die hij al 24 jaar kent dood, justitie eist 10 jaar cel en tbs

Vrouwe Justitia (archieffoto)
Vrouwe Justitia (archieffoto) © Rijnmond
Was het moord of doodslag? Dat was een belangrijke vraag tijdens de rechtszaak tegen een 44-jarige man uit Capelle aan den IJssel. De man heeft bekend op dinsdagavond 14 september 2021 een 45-jarige vriend te hebben doodgestoken op de galerij van een flat aan de Lindberghlaan te Den Haag. De verdachte houdt vol dat hij in een opwelling handelde. Daarmee zou hij schuldig zijn aan doodslag. Maar volgens de officier van justitie was er sprake van moord.
Verdachte Raldo B. (44) en Pablo Gomes (45) zouden elkaar vanaf hun achttiende kennen, meldt Omroep West. Samen handelden ze in drugs. Tijdens een van die drugstransporten werd B. in 2016 opgepakt in Oostenrijk, waar hij drie jaar in de cel terechtkwam. Een van de voornaamste oorzaken van de ruzie die daarna tussen de twee zou ontstaan, zegt B.
"Tijdens mijn gevangenistijd in Oostenrijk heb ik er toen voor gezorgd dat hij niet vast kwam te zitten. Ik was met zijn auto opgepakt, die op naam stond van zijn meisje. Ik heb hem beschermd. Maar Pablo had totaal schijt aan mij. Voor zichzelf golden alleen zijn eigen belangen. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken", zei B.
De ruzie leidde uiteindelijk tot de fatale steekpartij. B. wilde van Gomes 75.000 euro voor drie kilo cocaïne die hij nog zou krijgen. "In het begin heb ik een paar duizend euro gehad, maar dat was boodschappengeld. Niet het geld wat ik moest krijgen." Maar Gomes zou geen gehoor geven aan het verzoek en zou hem volgens B. ook bedreigen.
Toen de Capellenaar vermoedde dat het latere slachtoffer ook nog zijn vriendin had ingepikt, begon zijn bloed pas echt te koken. Op 14 september 2021 meldde hij zich op het politiebureau waar hij verklaarde dat hij binnenkort iemand ging omleggen. Later die dag ging hij met een mes naar de flat van Gomes. Hij wachtte tot er mensen naar buiten kwamen en kon zo naar binnen gaan. Daarna belde hij aan bij zijn vriend. Toen die nietsvermoedend opendeed, schrok hij zo van B. dat hij de deur direct weer wilde sluiten.
Het was heel heftig. Het was een groot bloedbad, een drama. Op zo’n moment is er geen weg meer terug
Raldo B.
B. kon zijn voet ertussen zetten en gooide zijn gewicht tegen de deur. Gomes haalde daarna naar hem uit. "Toen escaleerde het volledig", verklaarde de verdachte. "Het was heel heftig. Het was een groot bloedbad, een drama. Op zo’n moment is er geen weg meer terug. Je laat je niet overmeesteren. Ik heb het niet zo gewild, het is gebeurd."
Een traumahelikopter kwam te laat voor Gomes. Hij bleek al overleden door de vele steekwonden in zijn borst, buik, rug, armen, benen en handen. B. besloot zijn portemonnee ook nog mee te nemen. Om drie uur ’s nachts meldde hij zich uiteindelijk zelf bij de politie, waar hij het mes en de portemonnee overhandigde. "Nogmaals, ik heb het ook niet gewild. Hij wou een kogel door mijn kop schieten, bedreigde mij door de telefoon."

Mes in plastic zak

De officier van justitie zag dat op de zitting anders. Volgens haar heeft de vriend zich verdedigd tegen een man die met geweld zijn woning wilde binnendringen. Ze wees er ook op dat verdachte meer dan een uur buiten heeft zitten wachten voordat hij het flatgebouw binnenging. “Hij verklaart zelf dat hij toen heeft zitten nadenken. Dat past bij moord. Daarvoor is vereist dat verdachte kalm beraad en rustig overleg heeft kunnen hebben over zijn voorgenomen handelen.”
Ook benadrukte de officier van justitie dat verdachte het mes al in de aanslag had bij het binnengaan van het gebouw. Hij had het namelijk uit de foedraal gehaald en in een plastic tas gewikkeld. Door de tas heen heeft hij zijn vriend tientallen keren gestoken. “Ik kwalificeer deze gang van zaken als moord”, zei de officier.
Volgens de psycholoog en psychiater heeft de verdachte anti-sociale en narcistische persoonlijkheidstrekken en ook borderline. Zij zien daarin echter geen reden voor verminderde toerekeningsvatbaarheid. De stoornissen waren namelijk niet zo ernstig dat het verdachte ontbrak aan keuzemogelijkheden in zijn handelen. Het risico op herhaling van gewelddadig gedrag schatten de deskundigen hoog in.
De officier van justitie nam het advies van de deskundigen over. Zij eiste tegen de verdachte tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.