VOETBAL

Marokkaanse fans vieren feest na WK-winst op Spanje; maar politie grijpt wel weer in

Marokkaanse voetbalfans vieren feest in het centrum van Rotterdam
Marokkaanse voetbalfans vieren feest in het centrum van Rotterdam © MediaTV
Het begon als een leuk feestje, dinsdagavond, in het centrum van Rotterdam. Vele honderden fans van het Marokkaanse elftal gingen de straat op na de WK-overwinning op Spanje. Maar al snel sloeg de sfeer om en moest de Mobiele Eenheid weer in actie komen.
Het is niet voor het eerst dat de mobiele eenheid in actie moet komen na een wedstrijd van het Marokkaans voetbalelftal. Dit keer had de politie uit voorzorg de Kruiskade afgezet voor het verkeer.
Tot 20:00 uur werd de WK-overwinning van Marokko op Spanje uitbundig in de Rotterdamse binnenstad gevierd. Auto's reden toeterend rond en er wapperen veel Marokkaanse vlaggen. Ook werd vuurwerk afgestoken, maar dat leidde volgens de politie niet tot gevaarlijke situaties.
Feestende voetbalfans in  het centrum van Rotterdam
Feestende voetbalfans in het centrum van Rotterdam © JBMedia
Op de Coolsingel werd een vuurwerkbom gegooid. Hierbij heeft een agent gehoorschade opgelopen. Bij Rotterdam Centraal is met vuurwerk naar omstanders gegooid. Daar zijn zeven mensen voor aangehouden.
Het Kruisplein is afgesloten voor autoverkeer. Ook rijden er geen trams. De maatregelen werden al genomen voordat het WK-duel van Marokko tegen Spanje afgelopen was. De wedstrijd eindigde na penalty's in het voordeel van Marokko. Spanje wist geen enkele strafschop te benutten. Marokko heeft door de overwinning de kwartfinales bereikt van het WK in Qatar.
Na voorgaande voetbalwedstrijden van het Marokkaanse elftal was het enorm druk rond het Kruisplein. Veel fans kwamen luid toeterend naar het plein toe. Daardoor stond het verkeer muurvast. Ook braken ongeregeldheden uit, vooral na de wedstrijd van Marokko tegen België.