NIEUWS

Relschoppers moeten zich melden op politiebureau tijdens aankomende WK-wedstrijd Marokko

De politie in het centrum van Rotterdam.
De politie in het centrum van Rotterdam. © MediaTV
Zeven relschoppers die gisteren zijn aangehouden na ongeregeldheden in Rotterdam, moeten zich zaterdagmiddag om 16.00 uur melden bij de politie. Daardoor kunnen ze na afloop van de WK-kwartfinalewedstrijd van Marokko tegen Portugal niet de straat op. De politie heeft dinsdagavond in totaal 35 voetbalfans aangehouden na de overwinning van Marokko op Spanje. Er werd onder meer met zwaar vuurwerk gegooid. Door een zware vuurwerkbom heeft een agent gehoorschade opgelopen.
Van de arrestanten zaten er woensdagmorgen nog twee vast. Een van hen werd verdacht van het gooien met vuurwerk. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging. De ander moet nog een roes uitslapen.
Zeven anderen zijn weer vrijgelaten door de politie, maar moeten op een later tijdstip zich opnieuw melden bij de politie voor de administratieve afhandeling. Dat is komende zaterdag om 16:00 uur. Dat is ook het moment dat Marokko op het WK in de kwartfinale tegen Portugal speelt. Die wedstrijd moeten zij dus missen.

Gehoorschade door vuurwerkbom

Tot 20:00 uur werd de WK-overwinning van Marokko op Spanje uitbundig in de Rotterdamse binnenstad gevierd. Het was erg gezellig en een groot feest. Auto's reden toeterend rond en er wapperden veel Marokkaanse vlaggen. Ook werd vuurwerk afgestoken, maar dat leidde volgens de politie niet tot gevaarlijke situaties. De politie benadrukt dat het overgrote deel van de mensen zich netjes gedragen heeft.
De aanhoudingen waren voor het gooien van vuurwerk, het niet tonen van een identiteitsbewijs en beledigen van de politie. Ook in andere steden was het raak. In Amsterdam werden 10 aanhoudingen verricht. 
Op de Coolsingel werd een vuurwerkbom gegooid. Hierbij heeft een agent gehoorschade opgelopen. Bij Rotterdam Centraal is met vuurwerk naar omstanders gegooid. Daar zijn zeven mensen voor aangehouden.
Het Kruisplein was gisteravond afgesloten voor autoverkeer. Ook reden er geen trams. De maatregelen werden al genomen voordat het WK-duel van Marokko tegen Spanje afgelopen was. De wedstrijd eindigde na penalty's in het voordeel van Marokko. Spanje wist geen enkele strafschop te benutten. Marokko heeft door de overwinning de kwartfinales bereikt van het WK in Qatar.
Ook in steden als Amsterdam en Den Haag heeft de ME ingegrepen, onder meer omdat er met zwaar vuurwerk naar agenten werd gegooid.