VERKEER

Nog meer fileleed: Coolhavenbrug half jaar langer niet te gebruiken door automobilisten

De afgesloten Coolhavenbrug vanmorgen
De afgesloten Coolhavenbrug vanmorgen © Rijnmond
Rotterdammers moeten een half jaar langer rekenen op verkeersdrukte, vertraging en omleidingen in het westen van de stad. Verwacht wordt dat de 1e Coolhavenbrug bij de Westzeedijk, die sinds oktober wordt gerepareerd, tot en met mei 2023 open blijft staan. Dit vanwege scheurtjes in de draaiende delen van de brug.
Die scheurtjes kunnen niet zo makkelijk hersteld worden. De brug is nu zo opengezet dat werklui bij de gescheurde lasverbindingen van de hoofddraaipunten te komen. "Het is logistiek ingewikkeld om bij die draaipunten te komen. Er is een stellage gebouwd om in de diepe kelder bij de lasverbindingen te kunnen. Het werk is vooral lastig, omdat we in zo'n kleine ruimte moeten werken", vertelt een woordvoerder van stadsbeheer Rotterdam.
Vier draaipunten moeten vervangen worden en er komen vier nieuwe draaipunten bij, zodat de constructie van de brug nog beter wordt. "Er moeten allerlei materialen worden aangevoerd om de draaipunten te kunnen maken", laat de woordvoerder weten. "Alles moet nog ontworpen en gemaakt worden. Dat duurt wel even, zeker omdat alle onderdelen uit heel Nederland moeten komen. Denk hierbij aan Middelburg, Brakel, Krimpen aan den IJssel en Moerdijk." Deze onderdelen worden pas in januari 2023 verwacht.

Vervelend voor verkeer

Momenteel staat het verkeer geregeld vast rondom de 1e Coolhavenbrug. "Vervelend is zacht uitgedrukt. Het is een druk bereden, bewandelde en befietste brug", aldus de woordvoerder van stadsbeheer Rotterdam.
Ook bij de omleidingen via de Parkhavenbrug en de Pieter de Hoochbrug komen automobilisten geregeld vast te staan. Deze bruggen staan regelmatig in 'open stand' vanwege het vaarverkeer dat er door moet. Dit gebeurt op vaste tijden en is niet aangepast door de stremming van de 1e Coolhavenbrug.
Video van de kelder van de 1e Coolhavenbrug

Geen risico

In de spitstijden gaan de Parkhavenbrug en de Pieter de Hoochbrug volgens de woordvoerder niet meer open. "Daarnaast gaan de bruggen alleen op die vaste tijden open als er ook echt scheepverkeer is. Het kan ook niet anders dan op deze manier. De scheepvaart heeft geen alternatief. Automobilisten, hoe vervelend ook met de drukte, kunnen nog wel altijd via de andere twee bruggen op hun bestemming komen."
De brug mag al sinds 6 oktober dit jaar niet omlaag. Toen bleek namelijk tijdens gemeentelijk onderzoek dat er scheurtjes zitten in de vier draaiende delen van de brug door slecht laswerk tijdens de renovatie van de brug in 2003. "We kunnen geen enkel risico nemen, daarom blijft de brug nu in open stand", laat een woordvoerder van stadsbeheer Rotterdam weten.

Ambulance komt er wel

"We gaan er de komende tijd ontzettend veel hinder van ondervinden", liet Vincent Karremans, wethouder van Mobiliteit, al eerder weten. Zijn woordvoerder voegt daaraan toe: "Er wordt zo goed mogelijk gekeken om alternatieven aan te bieden, zodat weggebruikers niet voor verrassingen komen te staan. We proberen alles zo goed mogelijk te communiceren via de site van de gemeente of via de verkeersomleidingborden ter plaatse."
Een woordvoerder van Ambulance Rotterdam-Rijnmond laat weten dat de overlast van de defecte brug voor hen meevalt. "Wij gebruiken routesystemen die rekening houden met verkeersdrukte en openstaande bruggen. Soms hebben we wel een beetje vertraging, maar we komen er altijd. Ook worden we door de gemeente betrokken in hun plannen die voor verkeersdrukte kunnen zorgen."
:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl